NTB

Dansk politi øker innsatsen ved landets grenser på bakgrunn av den seneste tids koranbrenninger og utviklingen i trusselbildet.

Det opplyste det danske justisdepartementet sent torsdag. Det danske Rigspolitiet har fulgt råd fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) om midlertidig skjerpet kontroll.

Dermed kan reisende blant annet bli plukket ut til stikkprøvekontroller. Justisminister Peter Hummelgaard sier regjeringen tar saken meget alvorlig.

– Jeg noterer meg at myndighetene har vurdert skjerping av politiets innsats ved danske grensene som nødvendig i en begrenset periode. For meg understreker dette sakens alvor. Regjeringen og myndighetene følger utviklingen meget tett, sier han i en presseuttalelse.

Store protester

Koranbrenninger i Stockholm og København har ført til store protester i muslimske land de siste ukene. Den svenske regjeringen varslet 1. august at landet intensiver grensekontrollen av samme årsak.

Norske PST har foreløpig konkludert med at den endrede trusselsituasjonen foreløpig ikke påvirker situasjonen i Norge.

Ser på lovtiltak

Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttalte seg torsdag for første gang i debatten om koranbrenning.

– Det er ikke en ytring å brenne bøker, og derfor er det ikke en innskrenking av ytringsfriheten dersom det blir forbud mot å brenne religiøse tekster, sa Frederiksen i et intervju med Weekendavisen.

Både og Danmark og Sverige har varslet at de vil se på rettslige verktøy for å hindre brenning av religiøse tekster. Den norske regjeringen har avvist det samme.

– Bøker skal leses, ikke brennes. Og inntil for ganske få år siden kunne man ikke gjøre det uten å få bot i Danmark, sa Frederiksen torsdag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.