Sjefpolitiinspektør og operativ sjef i PET, Flemming Drejer (til høyre) og seniorpolitiinspektør og leder av nødetatene i Københavns Politi, Peter Dahl.  Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB

Dansk politis tidlige inngripen mot det de omtaler som terrorplaner, tyder på at man ikke har turt å vente, sier tidligere etterretningsanalytiker.

Tre personer ble pågrepet torsdag morgen på flere steder rundt om i Danmark, mistenkt for terrorplaner.

I et rettsmøte natt til fredag ble to varetektsfengslet og én løslatt. Ytterligere en pågripelse ble gjort i Nederland i forbindelse med politiaksjonen.

Politiet ba om såkalt dobbeltlukkede dører i fengslingsmøtet, altså at offentligheten verken får være til stede eller gis innblikk i siktelsene.

Fire av de sju mistenkte i saken er fengslet in absentia.

– De befinner seg trolig i utlandet, sier sikkerhetspolitisk rådgiver Jacob Kaarsbo i Tænketanken Europa til det danske nyhetsbyrået Ritzau. Han jobbet tidligere som sjefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Han mener danske politi hadde det travelt med å pågripe de mistenkte. Man fryktet at den planlagte terroren kunne være nært forestående:

– Når de slår til og det er noen de har identifisert og velger å fengsle in absentia, så må det være noe politiet er tvunget til å gjøre før de får tak i dem, sier han.

De mistenkte terrorplanene har vært så langt på vei og trusselen vurdert å være så stor,  at man ikke turte å vente lenger.

Vil ikke ta sjanser

Politiets Efterretningstjeneste (PET) sa torsdag at saken har koblinger til gjengmiljøet, særlig den forbudte gruppen Loyal to Familia (LTF), og til utlandet.

Document her tidligere omtalt Loyal to Familia som en innvandrergjeng. Se artikkel under.

– Noen skulle kanskje ønske at vi hadde holdt på lengre for å stå sterkere bevismessig, men vi kommer aldri til å gamble med sikkerheten, sa PET-sjef Flemming Drejer. Videre sa han at myndighetene er «oppmerksomme på jødiske steder».

Bekymret statsminister

Statsminister Mette Frederiksen beskrev aksjonen torsdag morgen som «uhyre alvorlig».

– Det er så alvorlig som det kan bli. Jeg er glad for myndighetenes innsats, men det viser hva slags situasjon vi står overfor i Danmark, sa hun på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel.

Tidligere i desember advarte EUs innenrikskommissær Ylva Johansson om at terrorfaren hadde økt betydelig i EU som følge av krigen på Gazastripen.

Les også: 

Forbudt innvandrergjeng går etter fengselsansatte

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.