Dansk politi i aksjon på en adresse i Aalborg den 11. desember 2019. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB scanpix.

Rundt 20 personer er pågrepet i en stor politiaksjon i Danmark for ulovlig våpenbesittelse og anskaffelse av sprengstoff i forbindelse med terrorplanlegging.

Flere av dem som er pågrepet, siktes for terror, opplyste politisjef Jørgen Bergen Skov i København på en pressekonferanse onsdag.

– Vi har fått tak i dem vi lette etter. Det er ikke altså ingen på frifot, sa han.

Bakgrunnen for politiaksjonen er mistanke om et terrorangrep med «militant, islamistisk motiv».

Omfattende aksjon
Det ble onsdag ettermiddag gjennomført ransakinger og pågripelser flere steder i landet. Sju av Danmarks tolv politikretser var involvert i aksjonen, og det ble aksjonert mot rundt 20 adresser.

Det er foreløpig ikke kjent hva terrorplanene konkret gikk ut på eller når det var planlagt at det ville skje. Det vil bli holdt fengslingsmøte for noen av de pågrepne på torsdag. Møtet vil pågå bak lukkede dører.

Det fremgår ikke nøyaktig hvor mange som ble pågrepet, og det er ikke oppgitt hvor mange som siktes for terror, og hva de andre siktes for. Politiet oppga på pressekonferansen ingen informasjon om de pågrepne, så det er ikke kjent hvilken nasjonalitet de har eller hvor gamle de er.

– Fortsatt alvorlig
Den danske sikkerhetstjenesten PET deltok også i aksjonen, som de forklarer skjedde etter intensiv etterforskning.

– Dette endrer ikke terrortrusselen mot Danmark, som fortsatt er alvorlig, sa PET-sjef Flemming Drejer på pressekonferansen.

Han oppfordret samtidig dansker til å ikke endre livene sine som følge av terrortrusselen.

– Vi skal leve våre liv normalt, sa Drejer.

PST i Norge opplyser til Filter Nyheter at de er kjent med aksjonen i Danmark, men at det ikke er avdekket koblinger til Norge.

– PST er kjent med aksjonen i Danmark, men vi sitter ikke på informasjon som tyder på at dette påvirker trusselbildet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 199 til 150 kroner!