Nytt

Tungt væpnet politi nærmest lukket Danmark hermetisk 28. september, her sperringen av Øresundsbroen. Foto Nils Meilvang / Ritzau via Reuters / Scanpix

En norsk statsborger med iransk bakgrunn er pågrepet av dansk politi mistenkt i innblanding i en attentatplan på dansk jord.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har bistått danske Politiets Efteretningtjeneste (PET) i forbindelse med attentatplanene i Danmark.

Mannen skal være tilknyttet iransk etterretning og ha iranske røtter, ifølge sikkerhetstjenesten Politiets Efterretningstjeneste.

Dansk politi gjennomførte en massiv aksjon fredag 28. september. Store deler av Danmark ble stengt ned. Det dannet seg milelange køer i ettermiddagsrushet. Hva var grunnen? spurte publikum og medier, og svarene var meget tynne.

Nå løfter PET-sjefen Finn Borch Anderssen på sløret. Det var en iransk attentatplan mot en person bosatt i Danmark.

Den som påtok seg «jobben» var en norsk-iraner som ble pågrepet 21. oktober.

– En norsk statsborger med iransk oprindelse blev den 21. oktober anholdt. Den pågældende er nu varetægtsfængslet. Han er sigtet for at have sat en iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark samt for at have taget del i forberedelsen af et attentatforsøg, siger Finn Borch Andersen.

Vedkommende nekter straffeskyld.

PET-sjefen sier at norsk-iraneren deltok i planleggingen av attentatet:

PET-sjef Finn Borch Andersen sier på en pressekonferanse tirsdag at den norske borgeren ble pågrepet for å ha satt iransk etterretningstjeneste i stand til å fungere i Danmark.

– Der er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, siger Borch Andersen.

Den norske borgeren er også siktet for å ha tatt del i forberedelsene til attentatet.

Bakgrunnen for iranernes vrede var et attentat i byen Ahvaz mot en parade fra Revolusjonsgarden. Eksil-iranere i Ringsted har en tv-kanal hvor de hyllet angrepet der mange ble drept.

Den danske ambassadør ble kalt inn på teppet i Teheran. Men det kan se ut som om Teheran ønsket å sende et budskap: – Vi kan slå tilbake selv om dere befinner dere i Danmark.

Dansk politi sier eksil-iranerne fremdeles er truet, særlig en av dem:

– Det vil fortsatt være behov for omfattende sikkerhetsforanstaltninger rundt iranerne som skal ha vært målet for den varetektsfengslede mannens attentatplaner, sier Finn Borch Andersen.

– Trusselen mot de aktuelle personene er alvorlig, for én av dem den svært alvorlig, sier PET-sjefen.

Leder av ASMLA. (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz).