Væpnet politi foran foran Københavns Byret under rettsforhandlinger i 2018 som involverte en norskiraner som er siktet for å ha planlagt attentat mot medlemmer av den iranske opprørsgruppen ASMLA som er bosatt i Danmark. Norkiraneren ble i tingretten i Roskilde dømt til sju års fengsel. Dommen ble anket, men opprettholdes nå av lagmannsretten. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix / NTB

En norskiraner er nok en gang funnet skyldig i å ha medvirket til en attentatplan mot en iransk flyktning i Danmark i 2018. Kjennelsen i Østre Landsret, som tilsvarer norsk lagmannsrett, er den samme som tingretten i Roskilde kom fram til i juni i fjor.

Mannen ble da dømt til sju års fengsel. Han anket dommen, men domstolen besluttet at han fortsatt skulle sitte fengslet.

40-åringen er i ankesaken nok en gang kjent skyldig både i attentatplanen og for å ha drevet ulovlig spionasje på vegne av iransk etterretning. Målet skal ha vært å drepe en eksiliraner bosatt i Danmark.

Den endelige dommen ventes senere på dagen torsdag.

Mannen har bodd i Norge i ti år og er norsk statsborger. Han ble pågrepet av svensk politi i Göteborg i oktober 2018 og deretter utlevert til Danmark.

Spioneringen pågikk i Ringsted i Danmark og var rettet mot en annen eksiliraner som kom til Danmark som flyktning i 2006.

I tiltalen står det at norskiraneren blant annet skygget eksiliraneren ved hans bolig, og at mannens kone ble filmet.

Norskiraneren har hele tiden nektet seg skyldig. Han har forklart at han selv flyktet fra Iran til Norge etter å ha konvertert til bahai-religionen. Han har også forklart at han spionerte på eksiliraneren i Ringsted fordi mannen angivelig hadde hatt et forhold til kona hans for noen år siden. Retten festet ikke lit til mannens forklaring.

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.