Nytt

Foreningen bak den kommende stormoskeen på Vibevej i København har direkte forbindelse til Iran og Hizbollah, hevder Fællesinitiativet mot moskeen, som til dels består av eksil-iranere. De frykter for sin sikkerhet hvis prestestyret skal få en stormoske i København.

Fællesinitiativet kan dokumentere at den Internasjonale Ahlul Bayts hjemmeside viser til den danske foreningen som medlem, og at imam for den kommende stormoske, Sayed Mohammed Mehdi Khademi, omtales i statlige iranske medier som «den internasjonale Ahlul Bayts imam i Danmark.»

I styret for Internasjonale Ahlul Bayt sitter eksempelvis Hizbollahs leder Hassan Nasrallah.

«Vi er helt sikre på forbindelsen. På de statslige iranske hjemmesider kan man se, det er et præstestyret prestigeprojekt,» siger Jaleh Tavakoli, der er talskvinde for demonstrationen, eksiliraner og medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten.
..
«Hvis det kun handlede om religion, ville vi ikke blande os. Men præstestyret i Iran udbreder en politisk islam, der søger international forankring og magt.»

Selvom der er forbindelse mellem Foreningen Ahlul Bait og den internationale organisation, medfører det vel ikke nødvendigvis overgreb i Danmark?

«Det håber vi ikke for vores egen skyld. Men flere end 100 eksiliranere, der har sagt præstestyret imod, er blevet slået ihjel i Frankrig, Tyskland og Sverige. Risikoen for, at styrets magt udbredes under dække af en moské, gør os utrygge i Danmark.»

Den daværende iranske ambassadøren sto på skjøtet da grunnen ble kjøpt i 2000. Kristelig Dagblad dokumenterte i fjor sommer at Iran skal betale store deler av byggesummen på 40-50 millioner kroner.

Den iranske forbindelsen synes klar. Det gir grunn til frykt blant eksil-iranere. Men religionsforsker Lene Kühle kan bare beklage: det tilhører religionsfriheten at et diktatur som forfølger dissidenter kan etablere et religiøst senter i et demokratisk land. Det er deres rett, mener hun.

Selvom Fællesinitiativet kunne bevise forbindelsen mellem Foreningen Ahlul Bait og internationale Ahlul Bayt, er den ikke ulovlig, påpeger Lene Kühle, der er religionsforsker ved Aarhus Universitet og beskæftiger sig med moskéer i Danmark.

«Det er ikke ulovligt at bygge en moské og have forbindelse til nogle eventuelt suspekte typer. Jeg kan sagtens se, at moskéen bliver træls for eksiliranerne, men det er en del af religionsfriheden i Danmark. Hvis der var forbindelse til en direkte kriminel organisation, var sagen en helt anden,» siger hun.

Men hva var attentatet på William Nygaard om ikke kriminelt?

Forening: Irans præstestyre bag dansk stormoské