En planlagt stormoske i København til 50 millioner kroner finansieres bla. med iranske penger. Nå vil Socialdemokraterne og Venstre vite mer om finansieringen, og Dansk Folkeparti vil stanse byggingen.

Moskeen skal ligge på Nørrebro og ha 13 meter høye minareter.

En op mod 50 millioner kroner dyr stormoské i København skal ikke alene opføres for penge indsamlet blandt danske muslimer. Moskébyggeriet, som foreningen Ahlul Bait og dens frontfigur, imam Sayyed Mohammad Medhi Khademi, står bag, støttes i vidt omfang også økonomisk fra Iran, skriver Kristeligt Dagblad.

Det viser et brev, som byggeriets arkitekt, Bijan Eskandani, har sendt til Københavns Kommune den 11. maj i år.

Hidtil har ingen af kræfterne bag mosképrojektet oplyst noget om økonomisk støtte fra Iran, når de er blevet spurgt, hvordan de ville skaffe de 40-50 millioner kroner til moskéen.

Pengene stammer dog ikke fra det iranske styre, forsikrer arkitekten over for avisen. Hvem de rige iranere er, ønsker han ikke at oplyse, kun at der blandt dem er en rig entreprenør og en meget troende fabrikant. Både Socialdemokraterne og Venstre mener, at økonomien bør lægges åbent frem, mens Dansk Folkeparti vil have Københavns Kommune til at stoppe byggeriet.

– Dette er dybt rystende, og hvis ikke Københavns Kommune sætter en stopper for planerne, må regeringen gå ind i sagen, siger Martin Henriksen (DF) i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Tidligere velferds- og utviklingsminister Karen Jespersen (V) er blant dem som er bekymret over at utenlandske penger finansierer moskeer i Danmark. Hvilket budskap vil bli spredt i moskeer finansiert av Iran?

– Det haster med en debat om, hvad man kan gøre ved problemet. Det er uholdbart, hvis det danske samfund ser passivt til, mens kræfter i andre lande investerer i udbredelsen af reaktionære islamistiske holdninger. Erfaringen viser, at det er vigtigt at få indblik i hvilke udenlandske kilder, der måtte være til finansieringen af moskeer og andre religiøse institutioner. Samtidig er det nødvendigt, at samfundet har en føling med, hvad der er grundlaget for disse moskeers arbejde, skriver Karen Jespersen (V) i en kommentar i Berlingske Tidende.

– Fra andre europæiske lande ved vi, at stormoskeer, der er støttet af muslimske lande, ofte bliver brugt til at sprede rabiate islamistiske budskaber vendt mod det omgivende samfund og de værdier, det bygger på, skriver Karen Jespersen videre.


Karen J frygter moské vil udbrede islamisme

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂