Feature

«Under Ahmadinejads paraply søger alle islamister ly». Sådan lyder teksten på årets julekort fra Trykkefrihedsselskabet, der i disse dage lander i medlemmernes postkasser. Som man kan se på billedet her, viser kortet en gul moské med kuplen nedad placeret under paraplyen.

Kunstneren bag kortet er nemlig den dansk-iranske kunstner Firoozeh Bazrafkan, og hun er ingen ynder af tanken om iransk finansiering af stormoskeer.

«Hvad er en moske? Er det bare et «bedehus» eller spredes der også politiske budskaber?»

Når Iran står bag byggeriet, er svaret klart, siger Bazrafkan. Iran er et «terroregime og et diktatur». Landet finansierer moskeer og sender imamer ud i verden for at udbrede sin ideologi og styrets radikalt-religiøse budskaber.

Egentlig fungerer det på samme måde som Hitler-Jugend i sin tid, mener kunstneren. For imamernes opgave er at opfanatisere unge iranere og andre muslimer til udbredelse af den fascistiske ideologi, som det iranske diktatur bygger på.

«De iranske flygtninge som bor i Danmark vil blive ofre for moskeen, og der er yderst få iranere som synes godt om en moske som denne. Der er også yderst få iranere som kunne drømme om at sætte deres ben i en moske, der er finansieret af det iranske præststyre..»

Bazrafkan er født i Iran i 1982. Hun kom til Danmark fire år senere og er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi. Man kan læse mere om Bazrafkan og hendes værker i Uwe Max Jensens artikel Kysser Himlen farvel

Helle Merete Brix på sappho.dk