Nytt

Irans etterretningssjef Mahmoud Alavi. Foto: Raheb Homavandi/Reuters/Scanpix

Ifølge VGs kilder skal norskiraneren som er siktet for å hjelpe iransk etterretning med attentatplanlegging ha jobbet som vakt for Irans ambassade i Oslo.

39-åringen skal flere ganger ha blitt observert på jobb for den iranske ambassaden i Norge som vakt ved ulike arrangementer, både ved ambassadebygningen i Drammensveien og ved residensen på Stabekk i Bærum.

Det opplyser flere uavhengige kilder til VG.

Mannen oppgirr på to ulike CV-er at han har hatt ambassaden som arbeidsgiver, men VG har fått opplyst at et slikt arbeidsforhold ikke finnes registrert hos norske myndigheter.

Den drapsplan-siktede har også jobbet i flere ulike IT-bedrifter, og da han ble pågrepet i Sverige 21. oktober var han ansatt i et internasjonalt IT-firma som har kontorer i Oslo.

Mannen anklages for å ha planlagt et attentat mot tre medlemmer av den iranske opprørsgruppen ASMLA som er bosatt i Danmark. I tillegg er han mistenkt for å ha bånd til iransk etterretning.

Iran mener anklagene mot norskiraneren i Danmark er ledd i en sammensvergelse som Israel står bak. Den iranske etterretningsministeren Mahmoud Alavi sa mandag at målet med sammensvergelsen er å skade Irans forhold til EU.

«Sionist-regimet» står bak planen, sa Alavi til iransk statlig TV. Myndighetene i Iran bruker ofte uttrykket «sionist-regimet» om Israel.