Fra angrepet i Ahvaz, Iran. 

Tre personer er siktet for spionasje for saudiarabisk etterretning i Danmark. En norskiraner er siktet for å ha bistått fremmed etterretning på dansk jord.

Lederen for Politets etterretningstjeneste (PET) i Danmark, Finn Borch Andersen, omtaler de tre som ledende medlemmer av den iranske opprørsgruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA).

De tre mennene har sittet i dansk varetekt i lengre tid og er fra før siktet for å ha hyllet en terroraksjon i Iran.

ASMLA tok på seg ansvaret for angrepet mot en militærparade i byen Ahvaz i Khuzestan 22. september 2018, der 25 mennesker ble drept.

Gruppen har også stått bak flere andre bombeattentater og sabotasjeaksjoner i Iran og står på myndighetenes liste over terroristorganisasjoner.

Norskiraner

PET avdekket i fjor høst det de mener var en attentatplan mot en av ASMLAs ledere, som var bosatt i Ringsted i Danmark.

En 40 år gammel norsk statsborger av iransk opprinnelse ble pågrepet av svensk sikkerhetspoliti i Göteborg og deretter utlevert til Danmark. Der har han sittet i varetekt siden, siktet for å ha medvirket til å forberede attentatet.

Norskiraneren er også siktet for å ha bistått en fremmed etterretningstjeneste på dansk jord, men nekter straffskyld.

Iransk føringsoffiser

PET har også tatt ut siktelse mot en føringsoffiser i iransk etterretningstjeneste i forbindelse med det angivelige forsøket på å drepe en eksiliraner i Ringsted.

Mannen befinner seg ikke i Danmark og er derfor siktet in absentia for spionasje og forsøk på drap. Han blir nå etterlyst internasjonalt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.