Nytt

Norskiraneren som er siktet for attentatplanlegging i Danmark, har bodd flere steder i Norge, ifølge VG. 39-åringen skal blant annet ha bodd i Kristiansand.

Avisen skriver at 39-åringen kom til Norge for om lag ti år siden. Han flyttet først til en kommune på Vestlandet, før han i 2011 flyttet på Østlandet. Tre år senere flyttet mannen senere til Kristiansand, skriver avisen. Også Fædrelandsvennen sitter på opplysningene om at mannen bodde i Kristiansand.

Den norske statsborgeren ble pågrepet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i Göteborg 21. oktober og har iransk bakgrunn. Mannen er siktet for å ha planlagt attentat mot tre eksiliranere i Danmark.

I fjor var 39-åringen ansatt i en større IT-bedrift på Østlandet og er oppført med boligadresse på Oslos vestkant. Mannen skal være skilt og ha flere barn i Norge. Ifølge Fevennen har mannen to enkeltmannsforetak registrert i sitt navn.

Ifølge det danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan mannen knyttes til iransk etterretningstjeneste, og den siktede norskiraneren er varetektsfengslet i Danmark fram til 8. november. Iranske myndigheter nekter for å ha noe med saken å gjøre, men Danmark har hjemkalt sin ambassadør fra Iran.

Målet for det angivelige attentatet skal ha vært tre iranere som bor i Ringsted i Danmark, ifølge PET.

De tre iranerne tilhører Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA). ASMLA kjemper for uavhengighet for Khuzestan-provinsen sørvest i Iran og er terrorstemplet av myndighetene i Teheran etter å ha gjennomført en rekke bombeattentat og sabotasjeaksjoner.

(©NTB)

 
 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!