Nytt

Bahareh Letnes med sin kjæreste Per Sandberg. Sandberg skal så langt ikke ikke ha uttalt seg om den aktuelle saken.

Den iranske generalen Quasem Soleimani ble 3. januar drept i et amerikansk droneangrep. Det førte til stor oppmerksomhet verden over. Her i Norge vakte det også en viss oppsikt at Bahareh Letnes på Instagram hyllet denne omstridte generalen som en krigshelt. Instagram reagerte med å slette innlegget. Letnes mener USA står bak slettingen.

Per Sandbergs iranske kjæreste Bahareh Letnes har ved flere anledninger uttalt seg støttende til Iran og det iranske regimet, til tross for at hun selv har fått opphold i Norge etter å ha flyktet fra landet. I Iran skal hun ha risikert å bli tvangsgiftet.

Letnes har avvist at hun har noe å gjøre med regimet i Teheran, noe hun understreker i et innslag i NRKs Dagsnytt 18 i august 2018

Likevel skal hun ha feiret nyttårsaften som invitert gjest ved den iranske ambassaden i Oslo.

På spørsmål om hvorfor hun feiret nyttårsaften med den iranske ambassaden, sier Letnes at hun bare ble invitert. Dette forkalrte hun slik overfor NRK:

 «Jeg har ikke noe forhold til og ikke noen tilknytning til regimet, sa hun videre, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge.»

Men når det gjelder general Soleimani legger ikke hun skjul på sin dype beundring og støtte.  Denne støtten toppet seg etter den amerikanske militæraksjonen sist uke, som førte til at generalen ble drept sammen med en rekke av sine støttespillere.

Qasem Soleimani var generalmajor i den beryktede iranske Revolusjonsgarden leder av Quds-styrken, en enhet som skal ha medvirket til flere store, brutale terroraksjoner i Midtøsten så vel som Afrika og Europa.

I tillegg hevdes det at han har hatt en avgjørende rolle i styringen og kontrollen av den store, iranskstøttede terrororganisasjonen Hizbollah som stadig truer Israel med utslettende krig.

Han er også anklaget for å ha stått bak de blodige, massakrepregede aksjonene iranske myndigheter gjennomførte mot egne borgere som demonstrerte mot korrupsjon og dårlige økonomisk kår i landet.  Disse drapene av egne borgere skal ha blitt innrømmet av iranske myndigheter.

Dette var ikke til hinder for at Bahareh Letnes rykket ut med en engasjert hyllest av den avdøde generalen i et innlegg på Instagram. Blant annet sammenligner hun den sterkt omstridte og til dels forhatte generalen med norske motstandsfolk under 2. verdenskrig.

Det skapte reaksjoner og førte til omtale i en rekke medier, blant annet VG .

Men hennes innlegg falt ikke i god jord hos ledelsen i Instagram, og det er nå slettet. Fjerningen er begrunnet med at innlegget kan assosieres med vold og farlige organisasjoner, hvilket er i strid med Instagrams regler.

Baraheh Letnes reagerer på slettingen, og er på banen med et nytt innlegg der hun kritiserer dette, og samtidig uttaler at hun tror deg er USA som står bak slettingen av hennes innlegg:

«Instagram har fjernet millioner av innlegg vedrørende henrettelsen av Soleimani, iranske borgere, i eksil eller i Iran som ytrer seg kritisk til USAs krigshissing har fått fjernet sine innlegg. Dette er sensur og propaganda på sitt verste. Sannheten skal ties ihjel, nå må vesten våkne. Dette innlegget blir vel også fjernet, det er vel USA som skal styre den sosiale mediedekningen også. Også her hisser USA til krig!»

Hennes innlegg fikk flere kommentarer fra hennes følgere på Instagram, både støttende og kritiske. Som tilsvar til en av postene, skriver Letnes:

«Drapet på general Soleimani var nettopp et terrorangrep. USA bryter internasjonal lov og menneskerettighet. Dette hadde dem rett og slett ikke lov til. Trump gjorde dette uten å ha diskutert med sine generaler. Dette skaper terror, hat og krig.»

Dette siste innlegget er foreløpig ikke slettet av Instagram, til tross for at det inneholder mye av den samme retorikken som preget det første innlegget. Sammenligningen med norske motstandsfolk er imidlertid ikke med i det nyeste innlegget.

Bahareh Letnes kjæreste, tidligere FrP-statsråd Per Sandberg, har så langt ikke uttalt seg om saken.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!