Sakset/Fra hofta

Qasem Soleimani og Bahareh Letnes. Sistnevnte fotografert mens hun holder frem sitt iranske pass idet hun kommer ut fra den iranske ambassaden i Oslo etter å ha stemt ved valget. 

Bahareh Letnes kaller den drepte iranske general Soleimani en «krigshelt», og sammenligner ham med nordmenn som kjempet mot tyskerne under krigen.

Per Sandbergs iranske kjæreste Bahareh Letnes postet søndag et innlegg på Instagram hvor hun hyller Irans toppgeneral Qasem Soleimani, som hun hevder var en «krigshelt» for millioner av mennesker i Midtøsten.

Soleimani var generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og leder av Quds-styrken, en divisjon som opererte internasjonalt og anklages for medvirkning til flere svært blodige terroraksjoner i Midtøsten såvel som Afrika og Europa.

Skjermdump fra Bahareh Letnes Instagram. Innlegget er tagget #Qasem Soleimani på persisk.

Dana Manouchehri kommenterer søndag kveld på egen facebookprofil:

Tause-Birgitte er ikke taus lengre, hun holdt tyst når 1500 av hennes søstre og brødre ble slaktet i Iran i november, men nå hever hun stemmen, ikke på vegne av alle de sivile som kommer til å bli rammet i Midtøsten i tiden fremover, nei, hun hever stemmen på vegne av tapet av en terrorist, på lik linje med Osama Bin Laden.

– Er det noen tvil om hvor hun står? spør Manouchehri til slutt. Manouchehri er generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold).

På Letnes’ instagramside er det flere som reagerer:

Bahaerh Letnes har tidligere blitt beskyldt for å ha nære forbindelser til regimet i Teheran, noe hun avviste blankt i NRKs Dagsnytt 18 i august 2018:

– Hva tenker du om at flere sier du er på oppdrag for Iran?

– Jeg har ingen tilknytning eller forhold til regimet Iran. Jeg har vært aktiv med å vise iransk kultur i Norge, der jeg har arrangert konserter og filmfestivaler.

På spørsmål om hvorfor hun feiret nyttårsaften med den iranske ambassaden, sier Letnes at hun bare ble invitert.

– Jeg har ikke noe forhold til og ikke noen tilknytning til regimet, sa hun videre, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge.

Letnes sier at hun synes flere i Norge misoppfatter hvor viktig sharia er i det iranske lovverket.

– Det er uansett en misforståelse at Iran er hundre prosent styrt etter sharialover. Kanskje er det et innslag på 20–30 prosent. Jeg kan også fortelle om pisking. Men det er et fåtall tilfeller i et land med 85 millioner innbyggere, sa hun blant annet.

At hun har publisert bilder av seg selv og Sandberg fra en reise i Iran der håret ikke er tildekket, forklarte hun med at hun av og til lar hijaben falle og at det ikke var politi eller moralpoliti til stede de gangene det skjedde.

Bahareh Letnes’ tekst:

Jeg forstår veldig godt at Trump kaller deg terrorist. For vesten og USA var du en terrorist, men for millioner av mennesker i Midtøsten var du en krigshelt. Du ødelagt alle amerikanske planer for Midtøsten, du drepte IS og for deg Midtøstens sikkerhet var første prioritert.

Norske som forsvarte Norge under verdens krigen, ble også kalt terrorister av tyske. Fienden din vil alltid kalle deg for det dersom du ødelegger deres interesser og planer. Jeg håper nå US militæret blir kastets ut av Midtøsten for alltid. Hvil i fred. [#Qasem Soleimani skrevet på persisk] #Iran.

 


 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!