Sakset/Fra hofta

Bilder av Per Sandberg og Bahareh Letnes lagt ut på Instagram.

Per Sandberg har mistet hodet. Han tror han kan sette igjen statsrådsposten hjemme og dra til Iran privat, uten å informere statsministerens kontor, SMK, eller PST.

Forklaringen er enkel: Sandberg er hodestups forelsket i en iransk kvinne som er 30 år yngre. Bahareh Letnes var Miss Iran i 2013. Hun kom alene som asylsøker til Norge i 2008, men har vært skjønnhetsdronning og ambassadør for Iran. Hun er åpent en tilhenger av president Hassan Rouhani.

Paret har lagt ut bilder av seg selv på Instagram.

Statsministeren ble klar over fiskeriministerens originale feriemål da iranske myndigheter tok kontakt og lurte på om det var mulig med et møte med fiskeriministeren. SMK ble mildt sagt overrasket.

Bahareh Letnes driver et import/eksportselskap for fisk og gass. Hun arbeider for å forbedre iransk-norske forbindelser og deltar på arrangementer i ambassaden. Alle varsellamper burde lyst for Sandberg.

Han later som om en norsk statsråd kan dra på ferie til Iran som et hvilket som helst annet land.

I oktober 2016 dro Sandberg til Iran i spissen for en delegasjon på 100 representanter fra Norge. Iranske myndigheter vet altså godt hvem de har på besøk.

Men mye er endret siden oktober 2016. Trump har sagt opp atomavtalen og innfører sanksjoner i august og november. Iran er svært interessert i europeiske kontakter som kan være en motvekt til det amerikanske presset.

Sandberg risikerer å bli en nyttig idiot, og det helt uten at Erna Solberg er informert.

Etter først å ha insistert på at han, som andre, måtte kunne dra på ferie hvor han ville, krøp han senere til korset.

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyser Sandberg i en epost til NTB.

Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes, i tilfelle det oppstår situasjoner der det er avgjørende å oppnå raskt kontakt.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved SMK bekrefter at Sandberg har brutt reglementet.

– Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, sier hun til NTB.

Saken er pinlig for Sandberg på flere enn en måte. Hans fraseparerte kone er statssekretær Line Miriam Sandberg.

«Om man reiser på ferie til hjemlandet man har flyktet fra så kan vel ting tyde på at noe ikke stemmer» skriver statssekretær Line Miriam Sandberg på Facebook.

Hun deler en artikkel om at UDI nå gjennomgår tusenvis av saker for å undersøke muligheten for tilbakekallelse av opphold i Norge, og representerer regjeringen og sitt partis syn.

Trodde Sandberg virkelig at denne reisen ville gå upåaktet hen?

Sandberg var blant dem som frontet at asylsøkere med opphold ikke skal kunne dra på ferie til hjemlandet. Sylvi Listhaug ba lærere si fra til myndighetene. Saken er pinlig for hele partiet.

Martine Aurdal i Dagbladet tror at det at en mann reiser rundt med en kvinne han ikke er gift med i et tydelig romantisk forhold kan være risikabelt. Iranerne er smartere enn som så. Sandberg og Bahareh Letnes er under særlig beskyttelse. Det vil ikke bli krummet et hår på deres hoder.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.