Nytt

Ambassadør Aud Lise Norheim møter president Hassan Rouhani. Foto: Farsi News Agency

Norges daværende ambassadør til Iran ga i 2016 råd til fiskeriministeren og delegasjonen hans. – Det går på å ikke bruke din tjenestetelefon, sier hun.

Overfor NRK understreker tidligere ambassadør Aud Lise Norheim at man som toppleder, enten i det offentlige eller privat næringsliv, aldri er privatperson i Iran.

– Iransk etterretning er veldig avansert og sofistikert, og man må regne med at de er opptatt av hva som tas med og hva slags informasjon de kan få, spesielt når det er høynivådelegasjoner, den Norheim.

Hun ga som ambassadør i Teheran sikkerhetsråd til Sandberg og hans delegasjon før en reise til Iran i 2016.

– Du må ta alle forholdsregler. Det går på å ikke bruke din tjenestetelefon. Du tar med en tom mobil, sier den tidligere diplomaten, som sier det samme gjelder medbrakt PC.

Hun er i dag spesialrådgiver i selskapet KPMG. Rådene hun ga Sandberg den gangen, er de samme som hun gir kunder i dag, og som også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og etterretningstjenesten gir, ifølge NRK.

Fiskeriminister Per Sandberg har vedgått og beklaget at han brøt sikkerhetsrutinene da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes uten å varsle statsministeren om turen på forhånd.

Les også