Statsminister Jonas Gahr Støre mener at det å brenne koranen er en hatytring.

Under en pressekonferanse før sommerferien sa Støre:

– La meg si det sånn: I forhold til norsk lov så er det vel slik at ifølge ytringsfriheten er det ikke eksplisitt brudd på loven det å brenne et flagg eller en hellig tekst. Men jeg tar sterkt avstand fra det. Jeg ser på det som hatkriminalitet, enten det skjer i Norge eller andre land.

Justisminister Emilie Enger Mehl følger opp:

– Jeg tar, på samme måte som statsministeren, sterk avstand fra koranbrenning. Koranbrenning kan i noen tilfeller anses som hatkriminalitet – dette avhenger av konteksten, sier hun.

Også utenfor toppsjiktet deles denne meningen. Simen Bondevik, tredjekandidat til bystyret for Partiet Sentrum i Oslo, er en av dem som går lengst.

–  Jeg er veldig glad for at en ledende politiker endelig kommer på banen i denne saken og tar til orde mot koranbrenning og andre former for hat mot muslimer. Det Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) kommer med, burde være utenfor ytringsfrihetens rammer, sier han til Utrop.

Innvandring beriker Norge, ifølge Simen Bondevik

Ungdomspolitikeren sier at de som påstår at koranbrenning handler om religionskritikk, har misforstått.

– Hvis man ser på konteksten der dette skjer i, og ytringene SIAN kommer med, så er det ikke konstruktiv kritikk. Men hathandlinger, hatkriminalitet, sjikane og hets, sier Bondevik.

Det viktigste mener han imidlertid er at flere politikere kommer på banen og tar tydelig avstand fra koranbrenning.

– Det forundrer meg og provoserer meg at de fleste politikeres reaksjon på koranbrenning og andre former for hat mot muslimer er å rope «ytringsfrihet», i stedet for å ta til motmæle mot disse grusomme og islamofobiske holdningene som SIAN fremmer, sier Bondevik.

Mahmoud Farahmand (H), stortingsrepresentant og medlem av Finanskomiteen, er uenig.

–  Jeg kan godt være enig i Støres innledende rasjonale at koranbrenning er forkastelig, det er en emosjonell uttalelse. Men det er når han beskriver det som en hatytring, problemet oppstår, sier Farahmand.

Han mener Støres manglende forsvar av ytringsfriheten er problematisk, og at dette går helt tilbake til karikaturstriden på midten av 2000-tallet.

Daværende utenriksminister Støre fremførte en offentlig unnskyldning til verdens muslimer under en reise til Palestina i 2006.

– Han valgte å kaste en norsk redaktør, Vebjørn Selbekk under bussen. Dette bare faller inn i en trend med vår nåværende statsminister. Han har lite forståelse for hva ytringsfriheten betyr for oss som samfunn når det er under press, avslutter Farahmand.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.