Pakistanske demonstranter brenner fremstillinger av det norske flagget i Karachi den 26. november 2019 fordømmelse av SIANs nylige koranbrenning i Kristiansand. Foto: Fareed Khan / AP / Scanpix.

Et norsk flagg ble påtent da demonstranter i Karachi i Pakistan protesterte mot at en Koran ble satt fyr på under en SIAN-demonstrasjon i Kristiansand nylig.

Demonstrasjonen tirsdag er blant flere protester mot Norge etter koranbrenningen. Også søndag ble det demonstrert mot Norge i Karachi, melder NRK.

Utenriksdepartementet tar skarp avstand fra brenningen av det norske flagget.

– Skjending av det norske flagget er et virkemiddel vi tar avstand fra nettopp fordi vi ikke ønsker en stadig mer polarisert samfunnsdebatt. Ingen vanskelige samfunnsutfordringer blir bedre av at vi slutter å diskutere med hverandre. Aktører som provoserer og hetser hverandre med respektløse handlinger, bidrar til konflikt. Selv om en ytring er lovlig og innenfor rammen av ytringsfriheten, så er vi tydelige på at vi er uenige, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide til NRK.

Den norske ambassadøren ble også kalt inn på teppet til det pakistanske utenriksdepartementet lørdag, og Pakistans regjering ga uttrykk for «dyp bekymring» over koranbrenningen. Tyrkias utenriksdepartement har fordømt handlingen.

Det iranske utenriksdepartementet kalte også Norges chargé d’affaires til Iran inn på teppet. Representanten for det iranske utenriksdepartementet, som er sjef for departementets Nord-Europa-avdeling, ba diplomaten videreformidle Irans protest mot koranbrenningen, skriver nyhetsbyrået Irna, melder VG.

Representanten for det iranske utenriksdepartementet, som er sjef for departementets Nord-Europa-avdeling, ber den norske diplomaten videreformidle Irans protest mot koranbrenningen.

Det var under en demonstrasjon i Kristiansand 16. november at lederen av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) Lars Thorsen satte fyr på et eksemplar av Koranen. Politiet grep inn og slukket brannen, og sinte motdemonstranter gikk til angrep på Thorsen.

Påtenningen var varslet på forhånd og politidirektør Benedicte Bjørnland hadde sendt ut en operasjonsordre til samtlige norske politidistrikt, hvor det står at politiet skal motvirke skjending av Koranen. Kritikere mener ordren bryter med ytringsfriheten.

(©NTB)

 
 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂