Et av de skammeligste øyeblikkene i Norges nyere historie: I nærvær av 15 imamer i regjeringsbygget beklager redaktør Vebjørn Selbekk offentliggjøringen av Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer i avisen Magazinet den 10. februar 2006. Regjeringen, her representert ved Bjarne Håkon Hanssen, presset Selbekk til å beklage over for blant andre lederen i Islamsk Råd i Norge, Mohammed Hamdan. Statsminister Jens Stoltenberg mente Selbekk hadde medansvar for påtenningen av Norges ambassade i Syria, mens utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket om «ekstremister på begge sider». Foto Morten F. Holm / SCANPIX.

 

Norges ambassadør er kalt inn på teppet til Pakistans utenriksdepartement etter SIANs brenning av Koranen i Kristiansand sist helg. UD bekrefter at norske myndigheter bøyer nakken og «tar skarp avstand fra koranbrenningen». I 2018 mottok Pakistan 78,4 millioner kroner i norsk u-hjelp. Når skal Norge si at nok er nok?

Dét skal SIAN ha: Med sine provokasjoner røyker de ut alle trollene der ute, enten det er voldelige muslimer med klare islett av herrefolktendenser, eller famlende norske politikere med sjokkerende mangel på forståelse av helt grunnleggende vestlige verdier som ytringsfrihet.

Pakistan er på ingen måte et land vi liker å sammenligne oss med. Landets parlament avviste nylig et lovforslag som ville gjort det mulig for kristne og ikke-muslimer å bekle vervene som statsminister og president. Religionsfrihet finnes ikke, ei heller ytringsfrihet. Saken om Asia Bibi, som ble dømt til døden for krangel om hvorvidt muslimer kunne drikke fra en vannbøtte den kristne Bibi allerede hadde drukket av, viser til fulle hvilket gjennomkorrupt og dysfunksjonelt land Pakistan er.

Landets innbyggere har gått fra ca. 33 millioner i 1951 (daværende Vest-Pakistan) til ca. 212 millioner i dag, og forventes å nå ca. 300 millioner i 2050. Det er bare 30 år til. Landets største by, Karachi, tjener som et skrekkeksempel: Byen hadde 400.000 innbyggere i 1947, og passerte 15 – femten – millioner innbyggere i 2018 (Wikipedia oppgir 21,2 millioner i 2012). Byen herjes av kriminalitet og bandeoppgjør, og bydelen Orangi omtales som den største slummen i verden.

Den ukontrollerte befolkningsveksten belaster landressursene og landets økonomi mer og mer. På fjorårets Human Development Index havnet Pakistan på 147. plass av 189 totalt (Norge på førsteplass). Rundt 60 prosent av Pakistans befolkning er under 30 år, en tredel av innbyggerne lever i fattigdom og bare 58 prosent kan lese og skrive.

Pakistan er et land og en kultur helt uten kontroll på seg og sine.

Legg til at landet styres etter sharia-lovgivning, og regnes for å være blant de 13 «hard-core» muslimske landene i verden der f.eks. ateisme medfører dødsstraff. Gjerne ved stening.

Denne kaoskulturen må nå Norge møte med lua i hånden fordi noen fant på å brenne en koran. Man kan se for seg UD-folkene, der de stotrer frem den ene beklagelsen etter den andre mens de inspiserer skotuppene sine.

Det er bare flaut.

Pakistan fordømmer handlingen, skriver AFP, og lørdag ble Norges ambassadør i Pakistan kalt inn på teppet til det pakistanske utenriksdepartementet for å redegjøre for saken.

«Pakistans fordømmelse av handlingen ble formidlet, og det ble understreket at en slik handling sårer følelsene til 1,3 milliarder muslimer i hele verden, inkludert i Pakistan. Slike handlinger bør ikke tillates i navn av ytringsfriheten», står det i en uttalelse fra det Pakistanske utenriksdepartement.

Det norske utenriksdepartementet bekrefter at det stemmer at Norges ambassadør Kjell-Gunnar Eriksen deltok på et møte i pakistansk UD lørdag.

– I møtet gjorde han det klart at norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenningen som Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) sto bak i Kristiansand, sier pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde, i en uttalelse til TV 2.

– Han gjorde det samtidig klart at norsk politi stanset demonstrasjonen og at i Norge har alle ytringsfrihet og rett til fritt å praktisere sin tro, sier Lunde.

Gang på gang bites hånden som mater. Hvor fornuftig er det å gi penger, nesten 80 millioner bare i 2018, til kulturer som hele tiden frontkolliderer med norske og vestlige verdier?

Hvor fantastisk hadde det ikke vært med en statsminister som lot ambassadøren få ha lørdagsfri fra «teppet», og i stedet svarte Pakistans utenriksdepartement med noe sånn som at «sorry, men sånn gjør vi det her hos oss. Dine sårede følelser dikterer ikke mitt folks ytrings- eller religionsfrihet. Men nå kan jeg ikke snakke mer, jeg må tilbake til pølsefesten. Fortsatt god kveld».

Men hittil ser det ikke ut til Erna har lært noe som helst av Jens eller Jonas og karikaturstriden i 2006.

 

Forhåndsbestill Samuel P. Huntingtons «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» til 149 kroner her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.