Sakset/Fra hofta

– Jeg hadde i det lengste håpet at Høyre, Venstre, Frp og KrF (spesielt de tre sistnevnte, faktisk) ville latt Jonas Gahr Støre være alene om den typen kryping for islamistiske diktaturer. Han har jo en viss erfaring med den slags fra karikaturstriden, skriver Vebjørn Selbekk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Et av verdens mest ufrie land vil belære oss om ytringsfrihet og blasfemi. – Skal vi virkelig fortsette å la muslimske regimer, terrorister og ekstremister påvirke hvordan vi utøver ytringsfriheten her i Norge, spør Vebjørn Selbekk.

Den norske regjeringen tasser for tiden rundt på filttøfler i den internasjonale samfunnsdebatten, livredd for å tråkke selv de mest undertrykkende regimer på deres nasjonale liktær, skriver Selbekk i VG.

Det eneste som teller nå er å sikre Norge en plass i FNs Sikkerhetsråd, og da passer koranbrenning under en SIAN-demonstrasjon dårlig, for å si det mildt.

Det norske utenriksdepartementets respons da Pakistan i helgen kalte inn vår ambassadør i Islamabad på teppet, var da også av det nærmest selvutslettende slaget. Norges sendebud var instruert til å si at «norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenningen».

Fordømmelsen av en lovlig, religionskritisk ytring, skjer altså overfor et land som selv har dødstraff for blasfemi, påpeker sjefredaktøren i Dagen.

Lovgivningen rammer spesielt landets utsatte kristne minoritet, skriver redaktøren, og nevner spesielt saken mot fembarnsmoren Asia Bibi.

Men i dette tilfellet er det altså Norge som anklages for blasfemi av pakistanske myndigheter. For meg er det helt uforståelig hvorfor en norsk ambassadør skal stå med lua i hånda når et sånt regime vil belære oss om ytringsfrihet.

For når vår regjerings representant handler på denne måten, gir vi dem langt på vei rett. Det oppfattes som om vi unnskylder den ytringsfriheten vi nyter godt av i Norge.

Selbekk hadde håpet at Høyre, Venstre, Frp og KrF ville latt Jonas Gahr Støre være alene om å krype for islamistiske diktaturer: «Han har jo en viss erfaring med den slags fra karikaturstriden.»

Har ikke regjeringen lært noe som helst av spetakkelet rundt Muhammed-karikaturene? spør Vebjørn Selbekk.

Skal vi virkelig fortsette å la utenlandske muslimske regimer, terrorister og ekstremister påvirke hvordan vi utøver ytringsfriheten her i Norge? Vi må passe oss nøye for å innskrenke våre friheter av denne typen i frykt for hevnangrep. Da tillater vi igjen at ytringsfrihet og religionskritikk blir islamistenes gisler. SIAN er det ikke viktig å støtte. Men våre grunnleggende frihetsprinsipper må vi derimot verne om. Spesielt når de utfordres fra mørke krefter og mørke regimer.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!