SIAN-leder Lars Thorsen satte fyr på et eksemplar av Koranen i Kristiansand. Skjermdump fra video

Senatet i Pakistans lovgivende forsamling vedtok mandag en resolusjon som fordømmer Stopp islamiseringen av Norges (SIANs) brenning av Koranen i Kristiansand 16. november.

I resolusjonen krever senatet også at Norges ambassadør i Islamabad kalles inn på teppet, samt at det legges press på norske myndigheter for at de ansvarlige blir straffeforfulgt.

Det var senator Mushtaq Ahmed som la frem resolusjonen som ble vedtatt enstemmig, ifølge nettavisa UrduPoint.

Resolusjonens ordlyd:

«The Senate of Pakistan expresses its deepest dismay and shock on the vicious and contemptuous act of burning and desecrating the Holy Quran in Norway by the member of SIAN, a right wing of Islamophobic Norwegian group which has shocked the Muslims around the world.

The Senate of Pakistan strongly condemns this act for being hateful, vicious and contrary to the principles of International law laid down in several instruments including the UN General Assembly Resolution, Article 18 of the International Covenant on Civil and Political Rights and Article 18 of the Universal Declaration of Human Rights etc.»

Norges ambassadør Kjell-Gunnar Eriksen ble innkalt til Pakistans utenriksdepartement allerede 23. november. Ambassadøren fikk høre lignende formuleringer som resolusjonen inneholder.

«I møtet gjorde han det klart at norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenningen som Stopp Islamiseringen av Norge sto bak i Kristiansand. Han gjorde det samtidig klart at norsk politi stanset demonstrasjonen av sikkerhetshensyn og at i Norge har alle ytringsfrihet og rett til fritt å praktisere sin tro», forklarte UD etterpå.

Underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i UD, skriver i en kommentar til Dagbladet etter senatsvedtaket:

«Den norske ambassadøren har tidligere vært i møte i Pakistans utenriksdepartement og lagt fram Norges syn på handlingen i Kristiansand. Vedtaket i senatet endrer ikke vårt ellers gode forhold til Pakistan.»

Bjørnland måtte trekke ordre

Etter demonstrasjonen ble det kjent at politidirektør Benedicte Bjørnland hadde gitt norsk politi en hemmelig ordre om å hindre brenning av Koranen.

Bjørnland hevdet at Politidirektoratet hadde «vært i dialog med Riksadvokatembetet» om operasjonsordren, Riksadvokaten nektet derimot for å ha hatt noen dialog, man hadde fått «en kortfattet orientering av politidirektoratet på telefon», skrev embetet til Document, og avviste at man hadde «foretatt noen nærmere rettslig vurdering av saken».

Bjørnland måtte senere anullere operasjonsordren etter at justisminister Jøran Kallmyr grep inn.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂