Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand i november 2019. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da Sian-leder Lars Thorsen brant deler av en koran. Sian-lederen  ble da angrepet. Senere ble Thorsen ført bort av politiet iført håndjern. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

På frigjøringsdagen 8. mai holder Sian (Stopp islamiseringen av Norge) en politisk markering foran Stortinget. Ifølge en pressemelding truer Sian med at de under demonstrasjonen skal «destruere» en koran.

I pressemeldingen hevder Sian at politiet angriper deres forsamlings- og demonstrasjonsrett.

Denne gangen består overgrepet konkret i at politiet vil innskrenke vår taletid fra to til en time.

SIAN vil utfordre politiets atferd på flere måter. Det første tiltaket vil være å protestere på stedet, med demokratiske lovlige midler mot politiets demokratifiendtlige ulovlige atferd.

Dersom politiet gjør alvor av sin trussel om å krenke våre menneskerettigheter 8. mai, vil en arabisk koran bli destruert på Eidsvolls plass.

I tillegg vil et tosifret antall koraner bli brent ved daglige markeringer foran moskéer og andre aktuelle lokasjoner i Oslo politidistrikt i perioden fra 8. mai til 14. mai.

Uintegrerbare gjester som av denne grunn får lyst til å oppføre seg islamsk, bes oppsøke politihuset, trekke kølapp og fremføre sine klager til rette vedkommende.

Sian har også tidligere «destruert» en koran, i Kristiansand november 2019, da Lars Thorsen satte fyr på deler av en koran. Dette skapte sterke reaksjoner, og senere kom det frem at politiet hadde fått en hemmelig ordre om å stanse «skjending av Koranen» da  demonstrasjonen i Kristiansand ble avbrutt av lokalt politi.

Ordren kom direkte fra politidirektør Benedicte Bjørnland, som fryktet hevnangrep fra ekstreme islamister. Men det er ingenting i de norske lovene som tilsier at det er ulovlig å brenne en koran.

Til tross for dette avbrøt politiet en demonstrasjon i Drammen i 2019 med begrunnelsen:

«Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over!»

Red. anm: I første utgave av denne saken sto det at Sian truet med å «brenne» en koran. Det korrekte er «destruere», metoden de eventuelt vil bruke er ukjent.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.