OPPDATERT: Oslo politidistrikt har torsdag ettermiddag besluttet å forby Sians planlagte koranbrenning foran den tyrkiske ambassaden.

– Bakgrunnen for vår vurdering er etterretningsinformasjon vi besitter, sier politiinspektør Martin Strand.

Sian-leder Lars Thorsen reagerer skarpt:

– Dette må sees i lys av opplysningene tidligere i dag, der det fremgikk at tyrkiske myndigheter har protestert mot at nordmenn følger norsk lov i Norge. Dette kan ikke tolkes på annen måte enn at den norske statsmakt underkaster seg despoten i Ankara.

I et brev fra Oslo politidistrikt til Sian fremgår det at man har gjort en ny vurdering av «ro, orden og sikkerhet» og at «trusselbildet er uoversiktlig». Brevet er undertegnet av politiinspektør Martin Strand.

Politiet har på bakgrunn av ny informasjon foretatt en ny vurdering av forholdene rundt ivaretakelse av ro, orden og sikkerhet i tilknytning til markeringen Sian har planlagt vis-à-vis Tyrkias ambassade (…)

Trusselbildet er uoversiktlig, og politiet vil derfor ikke kunne ivareta sikkerheten tilfredsstillende hvis Sian skal brenne Koranen ved den tyrkiske ambassaden.

Politiet understreker i brevet at det å brenne Koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge, men at dette arrangementet ikke kan gjennomføres av sikkerhetshensyn.

Sian hadde planlagt å brenne en koran foran Tyrkias ambassade fredag ettermiddag. Tyrkia svarte ved å kalle Norges ambassadør inn på teppet.

– Tyrkia forsøker å tre sharia ned over hodet på Europa, sa Sian-leder Lars Thorsen til Document før det ble kjent at politiet forbyr aksjonen.

Reuters erfarer fra en kilde i tyrkisk UD at departementet har bedt norske myndigheter om at demonstrasjonen stanses.

– Forsøker å påtvinge Europa sharia

Sian-leder Lars Thorsen bekrefter overfor Document at organisasjonen har varslet politiet om aksjonen, og fått anvist plass. Aksjonen gjennomføres på bakgrunn av Tyrkias opptreden overfor Sverige og landets Nato-søknad, sier Thorsen.

– Ja, dette er en respons på president Erdogans forsøk på å tvinge sharia ned over hodet på Nato. Det kan vi ikke akseptere. Politikere i Nato-land håndterer ikke Erdogan med den nødvendige styrke og klarhet. De burde fortelle den tyrkiske presidenten at enten aksepterer du at vi får nye medlemsland, eller så kan dere jo bare melde dere ut selv.

– Det er den ynkeligheten europeiske politikere har møtt Tyrkia med som gjør det nødvendig at andre tar ansvar og forteller tyrkerne at de ikke har rett til å tvinge igjennom shariatilpasning av europeiske land. Vi finner oss ikke i at de bruker Nato som en brekkstang for å shariatilpasse Europa. Det burde politikerne si, og når de ikke vil si det, får vi si det.

– Du mener europeiske politikere har vært for svake eller vage?

– Altfor pusete i sin reaksjon, eller rettere: manglende reaksjon på Erdogans krav om å dirigere lovverket i andre land.

Ambassadøren innkalt

Av et brev fra Oslo politidistrikt onsdag fremgikk det at Sian «vil få anvist plass vis-à-vis Tyrkias ambassade av politiets innsatsleder på stedet.»

Det tyrkiske utenriksdepartementet kalte Norges ambassadør til Tyrkia inn på teppet etter at man ble kjent med at en markering skulle finne sted, melder Reuters. Det er ikke endelig bekreftet at det er Sian-demonstrasjonen dette gjelder.

Ankara strongly condemned the permission which it says is a «provocative act» which will attack the Koran, the source from the ministry said, adding that the ministry had asked for a reversal of allowing the demonstration.

Ikke politiets oppgave

Reuters hevder i sin melding at politiet har gitt «tillatelse» til en protest, men det er ikke norsk politis oppgave å gi tillatelse til demonstrasjoner og markeringer.

Turkish foreign ministry summoned Norway’s ambassador on Thursday over the Norwegian authorities’ permission for a protest in the country scheduled for Friday, a ministry source said.

Av politiets brev til Sian onsdag fremgår det simpelthen at man bekrefter å ha mottatt melding om arrangementet.

Thorsen hadde ingen spesielle forventninger til hvordan aksjonen vil forløpe, sa han tidligere torsdag.

– Jeg forutsetter at politiet gjør det som er nødvendig for å få gjennomført markeringen.

 

Kjøp bøker fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.