Statsminister Erna Solberg hilser på Irfan Mushtaq i det hun ankommer Thon hotel i Sandvika hvor menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samles til Eid. Al-Noor moskeen ble lørdag 10. august utsatt for et attentatforsøk.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Atle Bjurstrøm, nyhetsanker i Dagsrevyen, bruker skitne triks på å knytte islamkritiske og innvandringskritiske politikere opp mot det NRK definerer som hat.

La oss likevel starte med noen selvfølgeligheter:

Vi skal selvfølgelig ikke akseptere vold eller trusler om vold, og derfor er det bra at Document på redaksjonell plass har vært meget tydelig på dette. Det er også meget bra for rettssikkerheten at Document.no sammen med Resett har navngitt Philip Manshaus som mannen bak det mislykkede terrorangrepet i Bærum.

Document har fulgt opp med god og grundig undersøkende journalistikk hvor det stilles gode spørsmål om hvordan Manshaus har tilegnet seg en totalitær og voldelig ideologi.

Det er også naturlig at NRK dekker den mislykkede terroristen bredt, men på Dagsrevyen 11. august ser vi at NRK tar dette mye lenger og prøver å stemple politikere fra FrP som medansvarlige for et tilsynelatende hat mot muslimer. 

Innslagene er gode helt frem til Erna Solberg stilte i studio, og fikk mange spørsmål fra Atle Bjurstrøm. Dette er intervjuet, med interessante deler uthevet:

AB: Erna Solberg, for åtte år siden sa Norge aldri mer 22. juli. I går kunne det ha skjedd igjen. Hvor sviktet Norge i bekjempelsen av hat?

ES: Jeg tror det er viktig å bruke tid på å finne ut hva som skjer, hvorfor det har skjedd. Det er politietterforskningen som først og fremst må gi oss svar på hva gjør at en ung norsk mann går inn i en moske med det som ser ut som et formål om å skyte han her, etter han har drept sin egen stesøster. Også må vi lære om det som har vært forløpet, for å vite hvor vi skal sette inn tiltak, hvordan vi skal bekjempe det, men det er ingen tvil om at vi har tøffere hatretorikk i Norge, tøffere retorikk mot muslimer. Jeg sa etter 22. juli at vi har et muslimhat i Norge. Jeg fikk mye kritikk på det tidspunktet fordi jeg sammenlignet det med bildet som ble gitt av jødene i mellomkrigstiden, men jeg tror vi skal ta inn over oss at for mange muslimer i Norge oppleves det som om det har blitt mer hatsk, at det har blitt vanskeligere …

AB: Hvor flinke har du og din regjering vært til å dempe den retorikken? For det har blåst rundt mange av dine regjeringsmedlemmer også i det henseende. 

ES: Og så har vi jobbet med hatretorikken fra regjerningen sin side. Og vi må alltid kunne diskutere æresrelaterte utfordringer i innvandringsmiljøene. Vi må ha muligheten til å diskutere kvinneundertrykkende mekanismer, men vi må passe på at vi ikke gjør det på en generell måte …

AB: Men er du fornøyd med hvordan du og dine regjeringsmedlemmer har kjempet mot hatretorikk?

ES: Jeg mener vi har fått gjort mer mot hatretorikk. Politiet tar det mer på alvor, vi har hatt toppmøter, men selvfølgelig har vi ikke nådd alle målene, og vi må jobbe enda mer intensivt mot det. Og vi må jobbe med retorikken mot religion, men også mot innvandrere generelt. Også må vi jobbe med å bekjempe at folk føler seg utenfor. Vi vet noe om rekrutteringen til mange terrormiljøer, det er ofte at folk ikke føler at de er en del av et miljø selv, at de ikke får en deltakelse i vårt samfunn. 

AB: Etter det som har skjedd nå, vil du gå hardere ut mot både egne regjeringsmedlemmer og andre i samfunnet som bruker retorikk som sårer?

ES: Ja, det vil jo være avhengig av hva som er retorikken og hva slags saker det dreier seg om. Fordi at jeg kommer til å stå på barrikadene mot tvangsekteskap, for å sørge for at kvinner får alle rettigheter i vårt samfunn. Noen ganger må vi også pirke i religiøse autoriteter og mønsteret knyttet til det. Men det er viktig å aldri skjære en religion eller enkeltmennesker over den kammen og si at dette på en måte er på en religion som er skadelig for Norge, for det er ikke … De fleste muslimer i Norge, 99 komma ganske mange prosent, de har en intensjon om å være gode norske borgere. De er gode norske borgere. De bidrar hver dag. 

AB: I morgen er det partilederdebatt, valgkampen starter for alvor. Det er mange politikere som ikke har din erfaring som skal ut i valgkampen nå, i et retorisk perspektiv, hva er budskapet ditt til norske politikere nå?

ES: Aldri snakk velgerne etter munnen. Stå for de verdiene du har. Av og til er det fristende å høre noen som lirer av seg rasistisk eller hatsk retorikk, og si at jeg forstår at du mener det. Jeg tror vi må sette foten ned og si at dette kan du faktisk ikke si. Dette er helt urimelig.

AB: Tusen takk for at du var med, Erna Solberg.

Kommentar:

NRK journalisten går langt i å likestille vold med skytevåpen med det som noen oppfatter som sårende. Dette er å bruke en hendelse til å innskrenke ytringsfriheten. Det ble slått fast av Ytringsfrihetskommisjonen at den som er såret ikke kan få bestemme ytringsfriheten, men det er det NRK her går inn for.

Uten at Bjurstrøm nevner FrP politikere med navn, kan det ikke være tvil om at Bjurstrøm vil ha Solberg til å fordømme tydelige politikere som Sylvi Listhaug, Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde og Jon Helgheim. Her er det bra at Solberg ikke går i denne fellen med å love Bjurstrøm og NRK at regjeringen vil slå hardere ned på retorikken fra FrP. 

Solberg går langt i å avskilte islamkritikk i valgkampen med si at slik kritikk med at politikere må «sette foten ned og si at dette kan du faktisk ikke si.»  Det er imidlertid uklart hva Solberg mener er uakseptabelt i en valgkamp.

Vi vet at Erna Solberg er kunnskapsløs eller snakker mot bedre vitende når hun omtaler islam, noe som både Resett, Document.no og Rights.no har dokumentert gjennom god undersøkende journalistikk gjennom mange år. Vi ser for eksempel at kunnskapsheten/ naiviteten til NRK, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre ble dokumentert min godt delte kommentar fra 2015, Jeg elsker Norge på Document.

Vi må korrigere og utfordre Solberg når hun sier at islam ikke er skadelig for Norge. Dette handler om å ta muslimer på alvor når de hevder at Koranen er Allahs direkte inspirerte og ufeilbarlige ord. Dette bør få innvandringspolitiske konsekvenser.

Det betyr selvfølgelig ikke at vi skal hate muslimer, og vi skal ta avstand fra all vold. Jeg har stor medfølelse med de som ble berørt av det mislykkede terrorangrepet, og det er bra at politiet har en synlig og bevæpnet tilstedeværelse rundt moskeer i Norge.

 

 

Intervjuet kan sees her: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/201908/NNFA03081119#t=8m45s