Per-Willy Amundsen (FrP) er bekymret for Sians rettssikkerhet etter at politiets innsatsleder i går sa at politiet «skjønner fryktelig godt» at Sian provoserer «veldig mange».

– Uttalelsen skader politiet og deres oppdrag. Politiet undergraver sin egen objektivitet, sier en rystet leder av Stortingets justiskomité.

Kort tid etter at bilen Lars Thorsen kjørte ble presset av veien på E6 ved Mortensrud i Oslo i går, snakket oslopolitiets innsatsleder Tore Barstad til fremmøtte pressefolk ved åstedet. NRK Dagsrevyen sendte i går denne uttalelsen:

– Vi var ikke kjent med at han (Thorsen, red. anm.) skulle rundt og markere seg i dag, som jo for så vidt er en lovlig ytring, å tenne på en koran. Men det er veldig mange som blir provosert av det, og det skjønner vi fryktelig godt. Og da …

Barstad stanser seg selv et øyeblikk. Han fortsetter:

– Men det hjemler jo ikke denne handlingen her, da – hvis det er det som er bakgrunnen.

Per-Willy Amundsen reagerer sterkt på uttalelsen fra oslopolitiet.

– Det er en påfallende ytring. Politiet har en klart definert oppgave, og den omfatter ikke synsing. Personlige ytringer har ingen plass i den jobben og det oppdraget politiet har.

Han mener uttalelsen kan bidra til å legitimere voldelige reaksjoner mot Sian.

– At noen kan føle at Sian er fritt vilt?

– Ja, det kan bidra til å legitimere reaksjonene. At noen kan oppfatte det slik.

Politiet undergraver sin egen objektivitet og skader sitt eget oppdrag, sier Amundsen.

– Det skader politiet og politiets oppdrag når de setter seg til dommere over ytringer. For det er det de gjør her. Det bidrar i ytterste konsekvens til å skade politiet, fordi inntrykket er at noen ytringer er bedre enn andre, og at det tilsier at disse har større krav på beskyttelse.

– Det er ikke politiets vurdering, det er ikke deres jobb! Det er overhodet ikke politiets rolle å uttale seg om dette.

– Alle hadde reagert

– Tore Barstad var også innsatsleder på Hambros plass forrige lørdag etter angrepet der. Hva om han da hadde sagt: «Vi vet at det er mange som blir provosert av Pride-arrangementene, og det skjønner vi fryktelig godt»?

– Ja, selvsagt, det hadde jo alle reagert på. Det er opplest og vedtatt at det Sian holder på med, ikke er en bra ting, og det er jo alle opptatt av å fortelle.

– Hva med politiet, skal politiet også fortelle det?

– Nei, politiet skal ikke gjøre det. Politiet burde holde seg for god til å komme med personlige vurderinger av ytringer.

Det faktum at både Thorsen og andre i Sian også tidligere har blitt utsatt for vold, gjør innsatslederens uttalelse enda verre, sier Amundsen, som er kritisk til hvordan politiet håndterer Sian-medlemmers anmeldelser av voldsutøverne.

– Jeg er ikke imponert over den innsatsen politiet har lagt ned i å straffeforfølge dem som står bak volden.

Stortingsrepresentanten minner om at oslopolitiet for tre dager siden tiltalte Lars Thorsen for vold, skadeverk og krenkelse. Han nekter straffskyld.

– Spørsmålet er om Sians rettssikkerhet blir ivaretatt. Politiet har et særlig ansvar, spesielt oslopolitiet. Nå må politimesteren i Oslo, Beate Gangås, vise at Sians representanter har krav på den samme rettssikkerhet som alle andre norske borgere, sier Amundsen.

TV 2: – Hvorfor gjør dere dette?

TV 2s reporter Ingvild Jensen stilte Thorsen ett eneste spørsmål på kanalens 18.30-sending lørdag. Det lød slik:

– Hvorfor gjør dere dette, dere var jo bedt om å ikke demonstrere i dag?

Thorsen svarte:

– Vi fikk forbud mot å ha politisk markering foran Stortinget, og det må vi tåle, situasjonen tatt i betraktning. Men det er jo ikke det samme som at vi har forbud mot å drive helt vanlig politisk virksomhet andre steder i byen.

– Kan du huske om Ingvild Jensen, eller andre i TV 2, stilte det spørsmålet til representanter for den skeive bevegelsen da de trosset politiets anbefaling og samlet seg foran Oslo rådus mandag?

– Jeg har ikke registrert at noe medium stilte det spørsmålet da. Når TV 2 stiller det spørsmålet, og politiets innsatsleder sier det han sier på pressebriefen, så er de jo med på å legge skylden tilbake på den som benytter ytringsfriheten sin. Dét er det etterlatte inntrykket: Dette fortjente du! Det ligger mellom linjene i mye av det mediene formidler om Sian: Slikt må du regne med når du fornærmer islam.

– Den ytringsfriheten mediene liker å snakke om i festtalene, den skal tydeligvis ikke omfatte alle, sier Amundsen.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.