Innsatsleder Tore Barstad står ved uttalelsen han kom med like etter at Lars Thorsens bil ble presset av veien og havnet på taket: – Jeg tenker at det står seg helt fint.

Sian-lederens bil ble presset av veien og endte på taket på E6 ved Mortensrud lørdag. En forfølgende bil med to kvinner gjorde manøvre som endte med at Thorsen mistet kontrollen over sin Mercedes-Benz Geländewagen. Det var fem personer i bilen, en av dem havnet på sykehus. Kort etterpå holder innsatsleder i Oslo politidistrikt Tore Barstad en pressebrief for noen journalister ved åstedet. Like bak ham ligger den havarerte bilen med hjulene i været.

NRK Dagsrevyen brukte denne uttalelsen, som Document gjengav søndag:

– Vi var ikke kjent med at han (Thorsen, red. anm.) skulle rundt og markere seg i dag, som jo for så vidt er en lovlig ytring, å tenne på en koran. Men det er veldig mange som blir provosert av det, og det skjønner vi fryktelig godt. Og da …

Barstad stanser seg selv et øyeblikk. Han fortsetter:

– Men det hjemler jo ikke denne handlingen her, da – hvis det er det som er bakgrunnen.

Politiet: – Veldig mange blir provosert av koranbrenning, og det skjønner vi fryktelig godt

Document tok kontakt med Oslo politidistrikts kommunikasjonsavdeling mandag. Tirsdag fikk vi svar: «Vi har ingen kommentar til dette.» Senere samme dag fikk vi Barstad i tale.

– Står du ved uttalelsen?

– Jeg skjønner godt hvis folk blir forbanna hvis de blir slått ned, jeg skjønner at de blir fornanna hvis de blir frastjålet ting, og jeg skjønner at de blir forbanna hvis de blir krenket eller noe sånt. Jeg tenker at det står seg helt fint.

– Men vi har jo en svær presseavdeling her, som jobber med å svare på slike ting, så det er kanskje like greit at du kjører spørsmålene gjennom dem?

– De vil ikke gi meg noen kommentar, så det er derfor jeg ringer deg.

– Gjør de det?

– Så de har ikke snakket med deg?

– Nei, jeg har ikke hørt noe.

– Du skjønner at folk reagerer på å bli frastjålet ting, og å bli slått ned, men dette er jo noen som reagerer på at folk bruker ytringsfriheten sin. Kommer ikke det i en annen kategori?

– Ja, og nå skjønner jeg hvor du vil hen. Nå tenker jeg at politiet må finne ut hva som var bakgrunnen her, før vi konkluderer med noe som helst. Og jeg konkluderer ikke, jeg sa vel noe slikt som at «hvis det var dette som lå bak», men her er det jo mange muligheter,

– Jeg stod i en akutthendelse, det er det som ligger til min oppgave. Det er lov å både bruke hodet og hjertet, og være litt medfølende, Men det jeg kanskje kunne ha sagt, det som blir klippet bort i det intervjuet, jeg sier noe om de skjellsordene som blir slengt både til oss og til Sian underveis, at kanskje man skal tenke litt på hvordan man agerer overfor andre.

– Hva tenker du på, helt konkret?

– For det første at denne handlingen er langt, langt utenfor det som er akseptabelt. Og det viser også de tvangstiltakene vi iverksatte, med pågripelse, siktelse og avhør. Så politiet gjør jobben sin.

– Jeg tror ikke noen tviler på det. Men tenkte du på tid og sted? Bilen hadde akkurat gått rundt, motoren var vel ikke kald ennå, og så sier du at politiet har forståelse for at man blir så forbannet dersom noen brenner en Koran?

– Det er akkurat det jeg føler at jeg blir tillagt her nå. Jeg sier jo at denne handlingen finnes det ingen hjemmel for. Jeg kunne sikkert brukt andre uttrykk, jeg kunne sikkert forklart det på en annen måte, men det har jo ingenting med ytringsfriheten å gjøre. Jeg har jo ikke kritisert eller begrenset noens ytringsfrihet. Så det er det jeg stusser litt på, hvordan dere har klart å få til det.

Amundsen: – Bekymret for Sians rettssikkerhet

Per-Willy Amundsen (Frp) uttrykte søndag bekymring for Sians rettssikkerhet etter innsatslederens uttalelse.

– Uttalelsen skader politiet og deres oppdrag. Politiet undergraver sin egen objektivitet, sa lederen av Stortingets justiskomité.

Amundsen sa at politiet har en klart definert oppgave, og den omfatter ikke synsing. Han mente også at uttalelsen kan bidra til å legitimere voldelige reaksjoner mot Sian.

– Det skader politiet og politiets oppdrag når de setter seg til doms over ytringer. For det er det de gjør her. Det bidrar i ytterste konsekvens til å skade politiet, fordi inntrykket er at noen ytringer er bedre enn andre, og at det tilsier at disse har større krav på beskyttelse.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.