SV-leder Audun. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

SV-leder Audun Lysbakken vil prioritere familie framfor toppolitikk og går av på landsmøtet til våren. Men han frykter ikke ødeleggende strid om ledervervet.

NTB melder onsdag morgen av SV-leder Audun Lysbakken har besluttet å gå av kommende vår. Det kan åpne for en opprivende strid om hvem som ta over ledelsen av partiet. Det er mange potensielle kandidater i løypa.

Men ifølge NTB-Bibiana Piene så frykter ikke Lysbakken akkurat det:

– Nei, det gjør jeg ikke. Partiet er på et annet sted i dag enn da jeg ble valgt til leder, sier Lysbakken til NTB.

Da han selv overtok stafettpinnen for elleve år siden, var det etter en vond og vanskelig kamp om ledervervet.

– Den gangen var partiet i en veldig vanskelig situasjon. Nå står vi tvert imot veldig samlet. Min forventning til partiet er klar, nemlig at det blir en ryddig og god prosess, sier Lysbakken.

For utenforstående vil det være uklart om dette er ønsketenkning og en skjult oppfordring til det øvrige partiet, mer enn  en beskrivelse av de faktiske, interne forhold i SV.

Tok de fleste på senga

Onsdag tok SV-lederen de fleste på senga da han kunngjorde at han ikke kommer til å ta gjenvalg på SV-landsmøtet i mars neste år.

Valgkomiteen ble orientert allerede for to uker siden, men Lysbakken ville vente til partiet hadde lagt fram sitt alternative budsjett og kommet i gang med budsjettforhandlingene før han gikk offentlig ut med beslutningen.

– Det er tid for meg å prioritere annerledes, sa Lysbakken på en hasteinnkalt pressekonferanse på Stortinget onsdag morgen.

– Men det er en vemodig beslutning, sier han.

– Har en pris

Lysbakken oppgir både hensynet til familien og hensynet til partiet som grunner til at han gir seg. Hjemme har han en ettåring og to barn i skolealder, som han ønsker å tilbringe mer tid med.

Samtidig legger han vekt på at det koster å kombinere toppverv i politikken med familieliv.

– Det er viktig for meg å si at det er mulig å kombinere det å ha barn med det å være aktiv i norsk politikk. Jeg har prøvd å gjøre det i mange år og håper jeg har greid å være en tilstedeværende pappa og en god partileder. Men det har en pris, sier han.

Friskt blikk

I tillegg til sine elleve år som partileder har Lysbakken sittet 17 år i SVs arbeidsutvalg. Så lenge har ingen sittet i SVs historie, sier han.

– Da kan det være lett å ikke se de nye tingene. Det kan være fornuftig med et friskt blikk og nye krefter, sier Lysbakken.

Han mener at under hans ledelse har SV vokst seg til et mye sterkere parti med en langt større lojalitet innad i partirekkene.

– Nå gjelder det å sette seg nye mål, nemlig å utvikle SV til et bredt folkeparti. Det er et langsiktig prosjekt, og det er naturlig at en ny partileder får legge løpet fram mot 2025, sier han.

Mange kandidater, mest nordlendinger

Blant dem som blir trukket fram som de heteste kandidatene til å overta som SV-leder, er Kari Elisabeth Kaski, Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø. De kommer alle fra nord.

– Hvor sannsynlig er det at SVs neste leder vil være en nordlending?

– Jeg ikke spekulere i hvem som overtar. Det er det partidemokratiet som skal bestemme. Uansett hva jeg sier om dette, vil det bli tolket i en eller annen retning, sier Lysbakken.

Oslo SV var allerede onsdag formiddag ute og ba Kaski, som nylig ble mamma, stille som lederkandidat.

Prosess

SVs neste leder blir den sjuende i rekken. Til nå har SV hatt to kvinnelige ledere. På spørsmål fra NTB om kjønnsaspektet er viktig for partiet i denne sammenhengen, svarer Lysbakken:

– Det er opp til partiet, ikke meg, å si hva som bør legges vekt på.

Nå er det SVs valgkomité som skal lede prosessen framover. Fristen for å komme med forslag er 20. desember, mens komiteen skal legge fram sin innstilling senest 1. februar, i god tid før landsmøtet 17.–19. mars.

SV har siden valget i fjor høst fungert som støtteparti for den rødgrønne Ap-/Sp-regjeringen. I valget fikk SV 7,6 prosent oppslutning, en fremgang på 1,6 siden forrige valg. Siden har SV ligget omtrent på samme nivå, til dels noe over, i meningsmålinger. I den nyeste målingen referert av Document, ligger SV på hele 8,4, se sak under.

Partiet har med andre ord kommet relativt godt ut av sin parlamentariske rolle som støtteparti, i motsetning til hva man kan si om de to regjeringspartiene Ap og SV.

Les også: 

Rent flertall til Høyre og FrP i ny måling, Ap nede på 18,2 prosent

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.