Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I Oslo SV er det et tydelig flertall for ikke å melde Norge ut av Nato. Lokalpartiet ber moderpartiet snu i saken. SV/SF ble i sin tid stiftet på motstand nettopp mot Nato-medlemskap.

Innad i SV er det nå et økende press for å få partiet til i snu 180 grader i Nato-spørsmålet. Flere og flere ønsker at Norge fortsetter som medlem, og at partiets tradisjonelle Nato-motstand skrinlegges.

NTB melder om saken.

Ifølge Aftenposten er budskapet fra torsdagens representantskapsmøte i Oslo SV klart i så måte.

– Den nye sikkerhetssituasjonen krever en ny strategi for å oppnå endringene vi vil ha. Det å melde Norge ut av Nato er ikke en strategi vi går inn for nå, sier leder Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.

Hun understreker at det på møtet var tydelig at det er ulike syn i saken, men at flertallet ønsker å endre dette punktet i SVs strategi.

Partiet skal ta stilling til Nato-spørsmålet på landsmøtet i mars. Det er ennå uvisst hvilken vei det vil gå.

I desember uttalte avtroppende SV-leder Audun Lysbakken seg for første gang om saken. Han fortalte til Klassekampen at han fortsatt er sterkt kritisk til Nato, men han vil ikke lenger at Norge skal melde seg ut.

Også nestleder Kirsti Bergstø, som står igjen som den eneste kandidaten til å ta over ledervervet, mener partiet bør endre syn på Nato.

For SV vil dette være en dramatisk kursendring. SVs forløper Sosialistisk Folkeparti (SF) ble dannet i 1961 av utbrytere og folk som var ekskludert fra Arbeiderpartiet. Hovedsakene til partiet var norsk utmelding av Nato og nedrustning.

Nå har altså pipen fått en annen lyd.

Les også: 

SV møter seg selv i døren over NATO-medlemskap

 

En sjokkerende bok! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.