Redaksjonskomiteen i Oslo SV går enstemmig inn for Nato-medlemskap etter Russlands invasjon av Ukraina. Søndag stemmer SVs største lokallag over forslaget.

I innstillingen til årsmøtet i Oslo SV, som holdes i helgen, heter det at «den russiske invasjonen av Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa», melder NRK.

– Oslo SV mener at det beste ville være en ny forsvarsallianse uten stormakter, men så lenge dette ikke er realistisk i overskuelig framtid, er medlemskap i Nato den mest troverdige garantien for norsk sikkerhet, heter det videre.

Innstillingen stemmes over søndag ettermiddag. SVs største fylkeslag kan bli det første lokallaget som går inn for å revurdere synet på den atlantiske forsvarsalliansen.

Tuftet på Nato-nei

Det var ventet at Nato kom til å bli et sentralt tema på Oslo SVs årsmøte i helgen. I opptakten til møtet kom det flere forslag om å se på spørsmålet på nytt.

De fleste av dem som tok ordet på talerstolen lørdag, ønsket et nytt syn på norsk Nato-medlemskap, skriver Aftenposten.

I innstillingen tas det til orde for en bred debatt om norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk fram mot neste landsmøte. Partiets neste ordinære landsmøte avholdes 17.–19. mars 2023.

Helt siden stiftelsen av Sosialistisk Venstreparti i 1975 har motstand mot norsk Nato-medlemskap vært en viktig skillelinje mellom SV og Arbeiderpartiet.

Flere ønsker debatt

Etter at SVs landsstyremøte onsdag gikk mot forslaget om å sende våpen til Ukraina, mener flere sentrale SV-topper at partiet må diskutere holdningen til Nato på nytt.

En av dem er stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski fra Oslo.

– Det er helt selvsagt at Russlands angrep på Ukraina endrer veldig mye i internasjonal og europeisk sikkerhetspolitikk. Vi må diskutere konsekvensene av det, særlig i SV, som er et parti med internasjonale perspektiver, sa hun til Dagsavisen før helgen.

I en kronikk i VG lørdag ber 45 partimedlemmer i SV om at partiet går inn for Nato-medlemskap. Blant dem er tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy, stortingsrepresentant Cato Ellingsen og de tidligere stortingsrepresentantene Karin Andersen og Petter Eide. Flere landsstyremedlemmer og tidligere statssekretærer har også skrevet under på kronikken.

Lysbakken: En styrke for partiet

Partileder Audun Lysbakken ønsker diskusjonen velkommen og sier han skal legge til rette for en grundig debatt fram mot landsmøtet neste vår.

– Jeg tror det kan bli bra for partiet og en styrke. Jeg tror det kan virke samlende. Jeg tror også at vi kan bruke det til å utvikle vår forståelse av hva det som skjer nå, har å si for verden fremover, sier han til Aftenposten.

Mange i Oslo SV er usikre på hva de skal mene, ifølge leder Sunniva Holmås Eidsvoll. Hun mener partiet godt tåler en debatt og at det ikke vil skape splittelser.

– Mitt inntrykk er at det ikke vil oppleves som et stort nederlag for noen av sidene å debattere saken videre, sier hun.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.