En rekke partier opererer med temmelig urealistiske budsjettforslag. Men ingen kan måle seg med det MDG nå har lagt frem. De gjør ikke engang et forsøk på å ha kontakt med virkeligheten.

På denne tiden av året er det vanlig at partiene presenterer sine alternative utkast til statsbudsjett. Tradisjonelt får man her se litt av hvert. Denne runden er som regel en oppvisning i ønsketenkning og partipolitiske markeringer.

De fleste partier prøver imidlertid å gi et visst inntrykk av at de oppholder seg i virkelighetens verden, og at det de legger frem, ikke er rene illusjoner. Ofte er det ment som en skisse til forhandlingsutgangspunkt med øvrige partier, noe det kan inngås kompromisser omkring.

Her kommer MDG i en særstilling.

Deres forslag til økninger av skatte- og avgiftsnivået her i landet er helt totalt i utakt med hva man noensinne kan regne med å få gehør for.

Nettavisen har sett nærmere på budsjettforslaget fra MDG:

MDG vil øke skattene med 10,5 milliarder kroner, og avgiftene med 22 milliarder kroner. Bastholm vedgår at MDG skiller seg fra de andre partiene her.

– Kjernen av budsjettet er en omfordelende skattepolitikk, og en avgiftspolitikk som bygger på prinsippet om at den som forurenser, må betale», sier partileder Une Bastholm.

En samlet økning av skatte- og avgiftstrykket på 32,5 milliarder kroner er hinsides hva andre, mer seriøse partier går inn for. Spesielt i en økonomisk presset tid både for enkeltpersoner og bedrifter er et slikt forslag både urealistisk og umusikalsk på alle måter.

Til sammenligning kan nevnes at «skatte- og avgiftspartiet» Ap nøyer seg med å foreslå en økning på 7, 2 milliarder kroner i formuesskatten.

MDG smeller like godt til med over «firegangeren» i samlede økninger.

Partiene SV og Rødt er gjerne temmelig rabiate i skatte- og avgiftssammenheng. De er kjent for å ville «flå» både lønnstakere og næringsliv med skyhøye skatter og avgifter.

Heller ikke nå i «koronatiden» har disse to partiene vist særlig måtehold, og foreslår økninger på henholdsvis 18 og 29,7 milliarder kroner. Det er selvsagt forslag ute av kontakt med den parmanetariske virkeligheten, og sier først og fremst noe om disse partienes  grådige sinnelag.

Deres sosialistiske «skattefilosofi» synes å være: Enhver krone folk og bedrifter sitter igjen med etter skatt, er en krone mindre å rutte med for de folkevalgte. Jo mer skatt, jo bedre. I deres ideelle verden hadde det trolig vært 100 % skatt på all inntekt, og ordninger der hver og en søker om behovsprøvede tilskudd fra det offentlige til det man måtte trenge å kjøpe.

Men verken SV eller Rødt når altså opp til den nye «lederen» i kampen om å være mest virkelighetsfjern i skatte- og avgiftspolitikken. Der troner MDG klart på topp.

Une Bastholm i MDG presiserer forslaget overfor Nettavisen:

– Forskjellen på oss og de andre partiene er miljøavgiftene. Vi bruker skatten til omfordeling, og avgiftene til omstilling, sier Bastholm.

Samlet foreslår partiet 19,6 milliarder kroner i miljøavgifter. Blant annet vil MDG ha en flyseteavgift på til sammen 13 milliarder kroner. Momsen på kjøtt skal økes fra 15 til 25 prosent, noe som tilsvarer 1,8 milliarder kroner i året.

Ti prosent økning av momsen på kjøtt, altså. Det er neppe noen vinnersak overfor Senterpartiet, et parti som ønsker å inngå i en rødgrønn regjering som kanskje må ha støtte fra nettopp MDG.

Faktisk er det vanskelig å vite om det forslaget MDG nå har lagt frem av budsjettforslag, er ment å tas alvorlig. Er det kanskje en slags satire i protest mot de øvrige partiene?

Det hele fremstår uansett som useriøst og nærmest latterlig. I så måte er man på linje med hvordan partiet fremstår også i en rekke andre saker.

 

Fått nok av MDG? Da vil du ha stor glede av å lese denne:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.