Une Bastholm (MDG). Foto: Terje Pedersen / NTB

Koronakrisen påfører norsk økonomi svært store byrder. Men i sitt alternative budsjett velger MDG å prioritere insekter, med en pakke på 1,5 milliarder kroner.

Det er TV2 som skriver om saken, og forteller at MDGs leder Une Bastholm mener dette er en riktig prioritering for kommende generasjoner.

«Mens forhandlingene om en krisepakke for næringslivet pågår i Stortinget, forbereder MDG framleggelsen av sitt alternative statsbudsjett tirsdag», skriver TV2.

Der er insektene en klar budsjettvinner, ifølge lekkasjer til TV 2.

«Vi foreslår halvannen milliard til en krisepakke for insekter, rett og slett fordi det begynner å bli en alvorlig situasjon for insektbestanden i verden, og også i Norge. Vi er i ferd med å tape 1200 insektsarter i Norge», sier Bastholm.

Bastholm oppgir ikke noen form for dokumentasjon for påstanden om kommende insektdød. I stedet forklarer hun overfor TV2 hvorfor det er viktig med insekter:

«Dette er alarmerende fordi verdens matproduksjon er avhengig av insektenes pollinering».

«De gjør at vi kan gro mat, de gjør at fugler og andre dyr har noe å spise. Uten insektene står det dårlig til med oss», sier Bastholm til TV2.

Hun mener også at det må tilrettelegges bedre for insekter i byene:

«Det å bruke byområder til å skape plasser der insektene kan være, er utrolig viktig for å ta vare på insektene i Norge», sier partilederen.

Hun vil ha flere grønne tak, flere skolehager og parseller som insektene kan boltre seg i.

Men også bøndene må ifølge MDG gjøre mer for insektenes ve og vel:

«MDG setter av 590 millioner kroner av pakken på 1,5 milliarder til å gjøre jordbruket mer insektvennlig», sier Bastholm.

Dette har hun tenkt skal foregå slik:

«Også bønder må drive annerledes, kanskje litt mer som bestefaren gjorde – du driver også de vanskelige terrengene, du lar det vokse til litt mer, du bruker slått mer og beite mer, og har dyrene mer utendørs.»

På spørsmål fra TV2 om hvor godt det passer å fremlegge denne typen forslag i en tid med koronakrise, svarer Bastholm slik:

«Vi har en klimakrise og en naturkrise med et enormt tap av arter, og spesielt insekter. Min drøm er at alle norske politikere klarer å ha to tanker i hodet på en gang, og at vi kommer oss trygt gjennom koronakrisen, og samtidig tar vare på insektene og livsgrunnlaget vårt.»

Det er ikke kjent hva de øvrige rødgrønne partiene mener om dette forslaget til økonomisk prioritering i nåværende situasjon.

 

Her er årets beste julegave: 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.