Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen under pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler. Oslo, 29. mars, 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Norske kommuner kan gå 20 milliarder i underskudd på grunn av koronautbruddet. LO ber regjeringen dekke tapene og forhindre at offentlig ansatte mister jobben.

Det er en beregning fra KS som viser at norske kommuner ligger an til å tape opptil 27 milliarder kroner i inntekter og få økte utgifter som følge av koronautbruddet.

Gjennom krisepakkene har regjeringen lovet å dekke 6,15 milliarder av dette og ellers bedt kommunene om å effektivisere driften, skriver Klassekampen.

Etterlyser full kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier det kan føre til permitteringer og tap av offentlige arbeidsplasser og viser til tilbakemeldinger fra landets ordførere som er bekymret for økonomien. Flere kommuner har allerede svært høy arbeidsledighet.

– Det er viktig at regjeringen kompenserer fullt ut det kommunene nå taper. Det betyr at kommunene må tilføres flere titalls milliarder ekstra i 2020, sier LO-lederen.

Fagsjef i KS, Kjell Erik Saure, forklarer hva som kan skje dersom ikke allerede hardt pressede kommuner får dekket det økonomiske tapet.

– Alternativet er at man må stramme til i sektoren og kutte i tjenester som er viktig for folk. Eller bremse og gjøre færre innkjøp og investeringer. Det vil bremse aktiviteten i norsk økonomi, sier Saure.

Totalt uforsvarlig
Fagforbundet er bekymret for at arbeidstakere vil bli dobbelt belastet hvis regjeringen mener at man må kutte årsverk og effektivisere.

– Alle de områdene hvor det er krav til bemanning, går som normalt. Men helseområdet er det eneste stedet man kan ta fra. Det vil være totalt uforsvarlig, sier Fagforbundet-leder Mette Nord.

– Denne krisen er spådd å kunne vare i et halvannet år. De er allerede overbelastet, de som har stått i frontlinjen. Det kan gå på helsa løs, for å si det forsiktig, sier hun.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂