Olje- og energiminister Tina Bru under et besøk på energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud utenfor Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Regjeringen har ikke bestemt seg for om Norge skal følge etter Opec og andre oljeland og kutte produksjonen.

– Vi vil konkludere om saken i nær fremtid, skriver olje- og energiminister Tina Bru (H) i en epost til NTB.

Opec-medlemmene og gruppens samarbeidsland ble endelig enige om kutt i oljeproduksjonen i et videomøte søndag. Kuttet blir på 9,7 millioner fat per dag fra 1. mai og til og med juni.

Fredag diskuterte G20-landene om også andre oljeproduserende land som USA, Brasil og Norge skulle bidra med ytterligere kutt for å løfte oljeprisen.

– At produsentlandene i Opec+ nå har blitt enige, er meget positivt. Det er et viktig bidrag til en stabilisering av oljemarkedet i løpet av det neste året. Avtalen og diskusjonen på G20-møtet før helgen gjør at viktige brikker i regjeringens beslutningsgrunnlag er på plass, skriver Bru.

Ensidig kutt?

I begynnelsen av måneden sa statsråden at Norge ville vurdere ensidig kutt «dersom det støtter ressursforvaltningen og økonomien vår». Forutsetningen var at en bred gruppe land ble enige om å kutte produksjonen betydelig, uttalte hun til nyhetsbyrået Bloomberg.

Kuttene som Opec og flere andre oljeproduserende land nå er enige om, tilsvarer omkring en tidel av den globale forsyningen, slik den var før koronautbruddet rammet verdensøkonomien.

Først optimisme, så nedgang

Men flere analytikere stiller likevel spørsmål ved om det er tilstrekkelig dersom målet er å heve oljeprisen. Oljehandelen mandag speilet usikkerheten. Like etter at Opec-avtalen var på plass økte prisene, før entusiasmen dabbet av.

Prisen for et fat nordsjøolje gikk opp 5 prosent til 33,08 dollar fatet etter avtalen, men sank til 30,60 litt før klokka 12 mandag. Deretter klatret den litt oppover igjen.

Amerikansk lettolje ble solgt for 23,05 dollar fatet ved 13-tiden mandag ettermiddag, etter å ha vært oppe i 24,74 dollar tidligere på dagen.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂