Saudi-Arabias hovedstad Riyadh sett fra luften. Foto: Ville Hyvönen / Wikimedia Commons.

Saudi-Arabia har kommet med en kraftig advarsel til andre oljeeksporterende land om å innfri produksjonskuttene Opec og allierte land er blitt enige om.

Oljekartellet og andre store produsenter ble i august enige om å forlenge en avtale om kutt i produksjonen i et forsøk på å stabilisere oljeprisene, som har stupt under koronapandemien.

Men Opec-medlemmer som Nigeria og Irak er anklaget for å drive med overproduksjon og ikke bidra med sin andel av kuttene.

– Full overholdelse er ikke veldedighet. Det er en integrert del av vår kollektive innsats for å maksimere interessene og gevinsten til hvert eneste medlem av denne gruppen, sa Saudi-Arabias oljeminister Abdelaziz bin Salman på et digitalt møte torsdag i Opec+, der også Russland er med.

– Forsøk på å overliste markedet vil ikke lykkes, sa ministeren.

Opec og samarbeidslandene ble allerede i april enige om å kutte produksjonen, men prisene på både nordsjøolje og amerikansk lettolje har holdt seg rundt 40 dollar fatet i flere måneder. Prisen på nordsjøolje steg torsdag med rundt 1 dollar til drøyt 43 dollar fatet.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.