Kronprins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia og andre ledere i OPEC-landene bryr seg lite om norsk klimaretorikk, og skrur opp oljeproduksjonen i verden. Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout/File Photo/Reuters.  

Oljekartellet Opec og flere andre oljeproduserende land er enige om å øke oljeproduksjonen fra august. De er uklart om de har forhørt seg med MDG og andre norske “klimapartier” om saken.

NTB-AFP-DPA melder at de 23 landene i gruppen Opec+ skal øke oljeproduksjonen med 400.000 fat per dag, hver måned fra august, ifølge en uttalelse.

De forente arabiske emiraters energiminister Suhail al-Mazrouei sier etter det digitale møtet at det var full enighet mellom partene. Forhandlingene om å gradvis fjerne produksjonskutt som ble innført under pandemien, sto imidlertid tidligere i juli i stampe.

Oljeprisen falt kraftig i de innledende fasene av koronapandemien, men utviklingen har snudd den siste tiden.

Etterspørselen etter olje steg kraftig i juni, og et økende antall vaksinerte sørger for at den økonomiske aktiviteten opprettholdes. Det internasjonale energibyrået IEA anslår at etterspørselen økte med 3,2 millioner fat per dag forrige måned. Det tilsvarer mer enn en tredel av fallet i etterspørselen i hele 2020.

Utbyggingen av norske vindmøller og øvrige planer om “grønt skifte” i Norge, har dermed foreløpig ikke påvirket det globale energibildet nevneverdig. Norske klimaaktivister, en samstemming presse og alle de store partiene har lenge fremholdt at Norge er et forbilde, implisitt at verden vil “følge Norge”. Noe slikt ser så langt ikke ut til å ha slått til.

Det vites ikke om ledelsen i OPEC får med seg NRKs omfattende sendinger om klimaet, og hva norske skolebarn lærer om dette. .

Enigheten i POEC, altså uten rådslagning med Norges klimaminister Sveinung Rotevatn, betyr at uenighet mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er løst inntil videre. Emiratene ønsket opprinnelig en større kvote for egen produksjon.

Landene er blitt enige om å vurdere produksjonen på nytt i desember.

Konsekvensene av den økte produksjonen for forbrukerne er vanskelige å forutse, men mye tyder på at sjansen for en dempet prisvekst har økt, skriver NTB-AFP-DPA.

Foreløpig har ikke MDG i Oslo uttalt hvorvidt de vil skru opp takten i utbygging av sykkelveier i Oslos, for å kompensere for verdens økte oljeproduksjon.

 

Vel verdt å lese i sommer: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.