Kommentar

Det har vært mange finurlige vinklinger i NRK på hvor «lønnsomt» det er for Norge å ta imot flyktninger. Tirsdag kveld fikk vi nok et eksempel. Det ble ikke mindre absurd denne gangen.

Innslaget introduseres med at nyhetsanker Atle Bjurstrøm forteller at det å ta imot flyktninger har vært en stor inntektskilde for en del kommuner.

Skjermdump av NRK-nyhetene.

Det settes så over til Flora kommune i Sogn og Fjordane, der reporter Bård Siem opplyser at man her har hatt et overskudd på 120 millioner kroner på å ta imot flyktninger, og at dette er penger som har blitt pumpet inn i driften av kommunen.

«Men nå har flyktningene reist fra Solbakken asylmottak i Florø.»

Det vises så bilder fra tomme lokaler der det tidligere altså yret av flyktninger. Vi skal forstå at dette er noe som er både trist og uheldig. Ja, hele kommunen er truet av dette.

Med alvorstung røst gir reporter Siem oss forklaringen på denne beklagelige utviklingen:

«Det kommer nesten ikke flyktninger til Norge lenger.»

Det smarte spillet om flyktningmillionene

Noen lurer nok på hvordan en kommune kan tjene penger på å ta imot et stort antall mennesker som i det store og det hele kun utgjør rene utgiftsposter. De skal fra første dag ha tak over hodet, mat, helsestell, undervisning, diverse sosiale tjenester og oppfølgning osv. Det oser ikke akkurat inntekter og lønnsomhet av dette, vil de fleste mene.

Men i dette innslaget får vi faktisk fenomenet «lønnsomme flyktninger» ganske godt forklart, av daglig leder Arild Melvær ved det lokale innvandringssenteret. Han kan berette at kommunen får overført penger fra staten, en viss sum per flyktning:

«Når vi bosetter mange, får vi mye penger inn. Da er det om å gjøre å effektivisere driften», sier Melvær.

Skjermdump av NRK-nyhetene.

Nettopp. Staten overfører altså penger som er ment brukt på flyktningene. Men ved å «effektivisere driften» klarer kommunen å skumme et ikke ubetydelig overskudd ut av dette. Penger som var ment brukt på flyktningene, brukes til noe annet. Enkelte vil kalle dette lureri både mot staten som bevilger pengene, og mot flyktningene som skulle ha glede av hele denne summen.

Dette perspektivet er imidlertid helt fraværende i NRKs innslag. Her handler det om hvilke «problemer» kommunen får, og reporter Siem, som allerede tirsdag morgen hadde varmet opp med denne historien på NRK Sogn og Fjordanes nettsider, sørger for å banke inn det som åpenbart er hans viktigste budskap i denne forbindelse:

«Det merkes at asylpolitikken er strammet kraftig inn», sier han, med dirrende stemme.

«Må kutte i kommunale tjenester»

Vi får et kort intervju med rådmann i Flora kommune, Terje Heggheim, som ikke er fornøyd med at han får mindre å rutte med, og han er redd man må kutte i det kommunale tilbudet:

«Nå må vi finne disse pengene andre steder, når inntektene fra dette arbeidet blir redusert», sier han.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har ansvaret for dette feltet i regjeringen, og mot slutten av innslaget slipper han til med å si at det ikke dreier seg om hvorvidt kommunene tjener eller ikke, men om at flyktninger blir en del av lokalsamfunnet og kommer i arbeid.

Det er jo en grei presisering. Men reporter Bård Siem sørger for at ikke hans eget og NRKs nokså tydelige anliggende skal bli vannet ut av en slik avslutning. Så han legger inn sin egen sluttappell:

«Det at Flora har tatt imot så mange flyktninger, har vært veldig viktig for kommunen».

Vil holde liv i myten

Fortellingen om «de lønnsomme flyktningene» var lenge sentral i innvandringsdebatten. Denne forestillingen ble så gradvis fordrevet av klokkeklare tall og beregninger fra samfunnsøkonomisk ekspertise fra ulike hold. Det ble stadig mer klart for de fleste at denne formen for innvandring er alt annet enn lønnsom for vårt land, eller for noen andre vestlige land. Innerst inne var det neppe noen som var så bunnløst naive at de trodde noe annet.

Men i enkelte miljøer, blant annet i venstrevridde medier som NRK, har man likevel prøvd å holde et visst liv i myten om at «det lønner seg». Ikke minst fordi det sitter så fryktelig langt inne å innrømme egne feil om noe som helst.

Derfor har man begjærlig grepet tak i saken om «lokal lønnsomhet» basert på statlige overføringer: – Se! Lokalsamfunnene tjener penger på flyktninger! Hva var det vi sa?! La oss ta inn flere!

Man håper kanskje at folk ikke forstår at det er våre felles penger som her pøses ut, og at dette aldri kan bli annet enn et pengesluk for samfunnet som helhet. Vi snakker om et tapsprosjekt som på sikt kan få konsekvenser for den mest grunnleggende velferden vi tar for gitt her i landet.

En interessant bieffekt kan bli at de innvandringsvennlige mediene som i dag mottar saftige millionbeløp som rundhåndet deles ut i pressestøtte, trolig vil bli blant de første som får merke de offentlige utgiftskutt som vil tvinge seg frem som følge av en stadig mer presset statlig økonomi.

Men man ser neppe selv noen ironi i det.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.