Ingen andre partier vil øke skatte- og avgiftsnivået like mye som MDG. – Vi bruker skatten til omfordeling, og avgiftene til omstilling, sier partileder Une Bastholm. Foto: Vidar Ruud / NTB

MDG varsler at de vil øke det samlede skatte- og avgiftsnivået med 32,5 milliarder kroner. Det er mer enn noe annet parti på Stortinget.

SV presenterte sitt budsjett mandag, og de vil øke skatter og avgifter med 18 milliarder kroner. Rødt vil øke skatte- og avgiftsnivået med 29,7 milliarder kroner, skriver Klassekampen.

Ap har foreslått å øke formuesskatten med 7,2 milliarder kroner, men vil fryse avgiftene på dagens nivå.

– Kjernen av budsjettet er en omfordelende skattepolitikk, og en avgiftspolitikk som bygger på prinsippet om at den som forurenser, må betale, sier partileder Une Bastholm.

MDG vil øke skattene med 10,5 milliarder kroner og avgiftene med 22 milliarder kroner. Bastholm vedgår at MDG skiller seg fra de andre partiene her.

– Forskjellen på oss og de andre partiene er miljøavgiftene. Vi bruker skatten til omfordeling, og avgiftene til omstilling, sier Bastholm.

Samlet foreslår partiet 19,6 milliarder kroner i miljøavgifter. Blant annet vil MDG ha en flyseteavgift på til sammen 13 milliarder kroner. Momsen på kjøtt skal økes fra 15 til 25 prosent, noe som tilsvarer 1,8 milliarder kroner i året.

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.