Sveriges energi- og næringsminister Ebba Busch (KD). Foto: Wiktor Nummelin / TT / NTB

Den svenske regjeringen har besluttet å senke avgiften på bensin og diesel i 2024. – Viktig og etterlengtet, sier regjeringen. Men valgløftene om dette oppfylles ikke fullt ut.

Sverige er ingen oljenasjon som Norge. Den svenske staten får ikke inn hundrevis av milliarder av kroner fra oljevirksomhet.

Likevel settes der avgiften på bensin og diesel ned fra nyttår. Den svenske staten mener den kan klare seg uten disse pengene, for at innbyggerne skal slippe å bruke altfor store summer på drivstoff.

NTB melder at bensinavgiften settes ned med 1,64 svenske kroner, mens dieselavgiften kuttes med 43 øre per liter.

Det opplyste energi- og næringsminister Ebba Busch fra Kristdemokraterne og Oscar Sjöstedt fra Sverigedemokraterna på en pressekonferanse om det svenske statsbudsjettet for 2024.

Bakteppet er økende inflasjon og rekordhøye strømpriser den siste tiden.

Den borgerlige svenske regjeringen mener belastningen er blitt for høy for befolkningen, et syn som så langt virker nokså fremmed for Norges rødgrønne regjering.

Mellom 2020 og 2022 økte bensinprisen i Sverige med over 40 prosent og dieselprisen med over 60 prosent.

– Tungt for mange

Busch kaller nyheten for viktig, nødvendig og etterlengtet.

– Vi vet det er veldig tungt for mange familier nå. Litt etter litt leverer vi på valgløftet om rimeligere drivstoffutgifter, sa hun på pressekonferansen torsdag.

Sjöstedt mener det er rett og rimelig at den største reduksjonen kommer for bensin, ettersom de fleste personbiler i Sverige fortsatt er bensinbiler. Han opplyser at avgiftskuttet koster staten 6,48 milliarder kroner i 2024.

Avgiftskuttene som inngikk i regjeringens første budsjett etter valget, ble langt på vei spist opp av at avgiftsnivået automatisk ble indeksregulert med inflasjonen. Det førte til et kutt ved pumpene på beskjedne 14 øre per liter for bensin og 40 øre for diesel.

Oppfyller likevel ikke valgløftene

Vedtaket om kutt i avgifter ligger likevel langt under valgløftene som i 2022 ble gitt av Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

Da ble velgerne lover raskt kutt med 5–6 kroner literen for bensin og opp mot 10 kroner for diesel. Dette har ikke skjedd, og viser at svenske politikerløfter ikke er særlig mer verdt enn norske, selv om avgiften nå skal reduseres noe.

100 prosent oppfyllelse av et valgløfte knyttet til eksempelvis avgiftsreduksjon, er noe man skal lete lenge for å finne.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.