Den norske regjeringen, som bemannes av Ap og Sp, mister tilhengere i et rasende tempo. Mens Sylvi Listhaug er leder av et FrP som gjør fremskritt.

I en ny meningsmåling fra Sentio gjør FrP et kjempebyks, skriver Nettavisen.

Partiet går fram hele 3,3 prosentpoeng fra august, til en oppslutning på 16,7 prosent.

– Det er den beste målingen for FrP siden juni 2016, sier administrerende direktør Arve Østgaard hos Sentio.

Dette betyr at FrP faktisk nærmer seg Ap. Det er bare 2,4 prosentpoeng som skiller de to partiene i denne målingen. Men Sp beveger seg fortsatt mot avgrunnen. I meningsmålingene til Sentio når Sp et bunnivå på 5,4 prosent. FrP er altså mer enn tre ganger så store som Senterpartiet, og FrP-leder Sylvi Listhaug jubler.

– Det er veldig hyggelig når du går fram. Vi merker jo det når vi snakker med folk, at mange er fortvilet over situasjonen med de galopperende prisene, ikke minst på strøm, sier Listhaug til Nettavisen.

Kilde: Sentio/ Nettavisen

FrP stjeler velgere direkte fra regjeringspartiene, og særlig fra Sp. Det er over 24.000 Sp-velgere som har byttet til FrP, hvis man skal tro meningsmålingen. Listhaug har en enkel forklaring på det som skjer:

– Vi har en regjering som er bakpå og handlingslammet, og som ikke viser forståelse for hvor vanskelig situasjonen er, hevder hun.

Strømkrisen og skyhøye drivstoffpriser har skapt enorme problemer for Sp. Bøndene må grave ned grønnsaker, de har ikke råd til å betale det det koster å oppbevare maten.

Geir Pollestad fra Sp ble pepet ut under strømdemonstrasjonen foran Stortinget i går da han påsto at Putin har skylden for at vi betaler 5–6 kroner pr. kWt i Stavanger, mens det normale er rundt 30 øre.

Listhaug får kritikk etter strømdebatten, ikke alle syns kritikken er berettiget

Listhaug ble skjelt ut og anklaget for å være «putinist» da hun hevdet at Putin riktignok har påvirket strømkrisen, mens det faktisk er europeisk klimahysteri som gjorde det mulig.

Det ser likevel ut til at folket støtter Listhaug i denne saken. Det skal dog minnes om at FrP har vært delaktige i å utforme den tragedien som nå rammer Norge. Men det er bedre å innrømme feil enn å late som ingenting, slik regjeringen driver med. Dette ser ut til å ha konsekvenser på meningsmålingene.

Den parlamentariske lederen i Sp mener det er ansvaret som tynger. Siden Sp sitter i regjering i en krisetid, må de bære ansvaret.

– Vårt mål er å styre landet gjennom krisen på en trygg måte, styrke beredskapen og sikre at krisen ikke bidrar til sentralisering eller økte økonomiske forskjeller mellom folk, sier han, og konstaterer:

– Så har vi ikke noe annet valg enn å jobbe på videre med våre 28 stortingsrepresentanter, 8 statsråder og en stor partiorganisasjon.

Men en annen løsning kunne vært å holde de politiske løftene, begrense katastrofen som rammer landet, og bry seg om fremtiden til norske bønder, som er selve grunnlaget for partiet.

Flere Sp-ordførere mener Sp bør vurdere å trekke seg ut av regjeringen. Senterpartiets stortingsgruppe krever stans i strømeksporten. I stedet velger Sp ifølge Nettavisens redaktør å sette «bussen i revers og gi full gass bakover».

Senterpartiets stortingsgruppe krever stans i strømeksporten

I Rogaland går fem viktige Ap-ordførere ut med en strøm-advarsel til statsminister Støre.

Rogaland er nesten verdensener i tilgang på kraft. Vannkraft, olje, gass, til og med altfor mye vindkraft. Men allikevel betaler vi som bor her nesten mest i hele Europa for å ta en dusj eller vaske noen klær. Kablene til utlandet går herfra. Solidaritet med Europa gjør en hel region fattig.

Bedrifter stenges, og bøndene er rasende. Det lover ikke godt for «bondepartiet» Sp.

Et Ap på 19,1 prosent kan ikke styre landet alene. Men Rødt og SV får til sammen 14,9 prosent oppslutning i denne målingen. Så sosialismen blir vi neppe kvitt med det første.Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.