Da Erna Solberg var statsminister, fikk hun flere ganger innsideinformasjon om selskaper ektemannen Sindre Finnes handlet aksjer i.

E24 har fått tilgang til dokumenter som viser at Solberg fikk innsideinformasjon 14 ganger om selskaper Finnes handlet aksjer imens hun var statsminister.

Dokumentene er navnelister SMK har ført når personer i regjeringsapparatet har fått innsideinformasjon om et selskap. Innsideinformasjon er opplysninger som kan påvirke verdien på et børsnotert selskap, hvis opplysningene blir kjent.

Det er ukjent hvilke selskaper det dreier seg om, siden dokumentene er sladdet. Det er dog kjent at staten har store eierandeler i selskaper som Equinor, Hydro, Telenor, Yara og Kongsberg Gruppen. Dette er selskaper Finnes handlet aksjer i.

Solberg har hele tiden avvist at hun har delt innsideinformasjon med ektemannen. Økokrim sa i november at de ikke hadde dokumentert «konkrete holdepunkter for at Sindre Finnes har mottatt innsideinformasjon fra sin ektefelle», og at derfor ikke ville åpne sak mot Høyre-lederen.

Det har tidligere blitt kjent at SMK ikke journalførte dokumenter i denne betente saken på riktig måte. Dermed kunne både dokumentene og hva SMK visste holdes skjult for offentligheten i over ti år.

Statsministerens kontor innrømmer feil i Erna Solbergs aksjesak

Frps Carl I. Hagen, som sitter i kontrollkomiteen på Stortinget, er kritisk til at det sladdes dokumenter overfor komiteen.

– Vi er nødt til å få all informasjon. Vi har taushetsplikt og håndterer gradert informasjon i fortrolige møterom, hvor vi må låse inn mobiltelefonene våre, sier Hagen til NTB.

Hagen sier dette vil tas opp i første møte i kontrollkomiteen etter jul.

– Jeg forventer og tar det som en selvfølge at komiteen skal ha all info på bordet. Når man snakker om å ha rent mel i posen, så er det jo nettopp å bevise dette ved å legge fram usladdet informasjon. Det er meget merkverdig.

Les også:

Høyre trenger restart

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.