Den kontroversielle avgjørelsen Erna Solbergs regjering tok i 2020, da den lot Hydro og kraftselskapet Lyse overta det store kraftverket Røldal-Suldal på Vestlandet, kan vise seg å bli enda mer kontroversiell.

På samme tid som vedtaket ble fattet, eide Solberg og ektemannen Sindre Finnes aksjer for om lag 200.000 kroner i Hydro, skriver Klassekampen.

Solberg fikk likevel ikke utredet sin habilitet, men mener nå at det er noe hun kanskje burde gjort.

Nå ber Stortinget Statsministerens kontor (SMK) avklare både Solbergs eventuelle inhabilitet i saken og hvorvidt dette påvirker gyldigheten av vedtaket.

«Ble Statsministerens kontor involvert i å vurdere tidligere statsminister Solbergs habilitet i saker av betydning for Hydro, og påvirker Statsministerens eventuelle inhabilitet gyldigheten av regjeringens beslutninger av betydning for Hydro, eksempelvis tillatelser gitt i forbindelse med opprettelsen av Lyse Kraft DA?» heter det i brevet kontrollkomiteen sendte på tirsdag.

Seher Aydar, stortingsrepresentant for Rødt og medlem av kontrollkomiteen, er ikke nådig i sin kritikk.

– Etter ranet befolkningen i Røldal og Suldal har opplevd, til gevinst for Hydro og potensielt statsministerens privatøkonomi, er det minste vi kan gjøre, å finne ut om vedtaket er ugyldig, sier hun.

Solberg avventende til å frigi dokumenter

Det var kraftig lokal motstand da vedtaket ble fattet. Flere beskrev det som et «ran av lokalbefolkningen» og kommunene mener de går glipp av flere titalls millioner i inntekter hvert år.

Aydar i Rødt påpeker at Erna Solberg visste om Hydro-aksjene hun og Finnes hadde da avgjørelsen ble tatt. Aksjer for 200.000 kroner er, ifølge både regjeringens Lovavdeling og jussprofessor Eivind Smith, i en størrelsesorden som kan utløse inhabilitet.

– Da kan man lure på om hun visste at hun var inhabil og likevel behandlet Hydro-saker. Hun har ikke sagt noe om hvem som var involvert i å vurdere hennes habilitet opp mot Hydro. Det må hun også klargjøre, sier Aydar.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.