Høyre-leder Erna Solberg inviterer til pressekonferanse i Oslo den 15. september 2023 for å orientere om ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandel i årene hun var statsminister. Foto: Heiko Junge / NTB

Ved sin brutale ærlighet om ektemannen forsøker Erna Solberg å redde sin politiske fremtid. Situasjonen krevde et offer, og Erna nølte ikke, selv om det var hennes egen ektemann. Det var en helt unik situasjon. Erna hadde ikke noe valg. Skulle hun redde sin posisjon, måtte Sindre Finnes offentlig “henrettes”.

Han hadde selv bedt om det.

Når ektefeller seiler på frakkeskjøtene til sine partnere, skjer det i forvissningen om at de har immunitet. Enten det er Huitfeldts Ola Flem eller Hunter Biden. De tror de er uangripelige. De klarer ikke la være, men skummer fløten av alle forbindelsene til ektefellen. Disse er så mange at det er umulig å fastslå med sikkerhet om det tilfløt dem innsideinformasjon. Bare gjennom å “være i rommet” vil en normalt oppegående person oppfange hva som er på gang.

Erna er ikke dum. Hun har sett hvor klønete Anniken Huitfeldt håndterte aksjespekulasjonene. Hun ville ikke havne i samme situasjon.

Fredag i forrige uke fikk hun en uggen følelse. Da ba hun Sindre lage en fullstendig liste over handlene. Den forelå onsdag. Da forsto hun at Sindre hadde bedratt henne.

– Oversikten viser at Sindre ikke har vært ærlig mot meg, hverken da jeg var statsminister eller da jeg konfronterte ham med saken, sa hun på pressekonferansen.

Sindre forsøkte å kamuflere sannheten ikke bare for flere år siden, men så sent som for en uke siden. Erna fikk en følelsesmessig reaksjon.

– Det er et alvorlig tillitsbrudd. Tillitsbrudd er vanskelig i min familie og i et ekteskap, sa Solberg.

Sindre har bedratt ektefellen systematisk over tid. Paret har felles økonomi. Erna ser derfor hans portefølje ved årsslutt, men den sørget Sindre for å tilpasse slik at kona ikke oppdaget omfanget av handlene.

– Han visste hvorfor han ikke skulle gjøre det. Han har sittet igjen med omtrent samme portefølje hvert år for å skjule omfanget av handelen for meg og omverdenen, sier Solberg.

Hvis Erna ikke hadde vært brutalt ærlig, risikerte hun selv å gå med i dragsuget.

Det var bare én måte å redde sin fremtid på: Desavuere ektemannen i full offentlighet. Gjøre ham æreløs.

Hvis Sindre trodde at Erna ville dekke over for ham, tok han feil. Erna gjorde det hun visste hun måtte gjøre.

– Det gjør vondt for meg å være så hard med ham. De samtalene jeg skal ha med Sindre om tillitsbruddet, skal jeg ha med ham, ikke med dere, sa hun.

Normalt vil ikke et ekteskap overleve et slikt tillitsbrudd. Dette var utroskap over tid. Erna ble forrådt av sin egen ektemann.

Hun innrømmer nå at hun uten å vite det har vært inhabil i flere saker.

– Sindre har handlet langt mer enn har fortalt både meg og Statsministerens kontor. Jeg har egentlig vært inhabil i enkelte saker jeg har behandlet da jeg var statsminister, sa Solberg.

I vårt åpne elektroniske samfunn kommer sannheten på bordet før eller siden. Hva har Sindre Finnes tenkt? Han tjente 1,8 millioner på handlene. Var det verdt det?

Sviket mot kona og hennes jobb er det som vil bli husket. Hva Sindre gjorde mot sin egen ektefelle, og at han forsøkte å redde skinnet sitt så sent som for en uke siden.

Erna er en politiker av et helt annet format enn Jonas Gahr Støre. Han viser svakhet når han står i personlige konflikter. Han mangler handlekraften og viljen til å skjære igjennom. Heller ikke Jens Stoltenberg har denne handlekraftten, og det gjelder kolleger og medarbeidere.

For Erna gjaldt det partneren ved siden av henne i senga.

Du skal være ganske tøff for å si for åpen mikrofon at denne personen har sveket og bedratt deg over flere år.

Men det var det eneste valget Erna hadde hvis hun ville redde sin politiske karriere.

Sindre måtte miste sin ære for at hun kunne beholde sin.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.