Det sier kommuneoverlege i Hadsel kommune i Vesterålen, Ingebjørn Bleidvin, og legger til at han dropper å stemme ved neste stortingsvalg hvis Erna Solberg og Anniken Huitfeldt blir sittende.

– Det gjør meg så forbanna at jeg ligger våken om nettene, skriver han i Bergens Tidende.

Torsdag deltok han i NRKs Debatten.

– Sakene til Huitfeldt og Solberg har gjort skade på noe av det vi setter mest pris på her i landet. Tilliten til hverandre, godvilje – følelsen av at reglene gjelder for alle. Det er veldig vanskelig å akseptere at to så viktige, velmenende og erfarne politikere ikke ser skaden de nå påfører nasjonen, sa Bleidvin.

Huitfeldt erkjenner at hun har vært inhabil i flere saker fordi hennes ektemann har handlet aksjer under hennes tid som utenriksminister – deriblant våpenaksjer. Huitfeldt ønsker ikke selv å tre til side, og sjefen hennes – statsminister Jonas Gahr Støre – har uttrykt tillit til henne, skriver Dagsavisen.

Erna Solberg har vært drevet fra skanse til skanse etter at omfanget av aksjehandelen til ektemannen Sindre Finnes ble kjent, men også Solberg er blitt sittende, og partiet Høyre har sluttet rekkene.

– Når svikten er så åpenbar og feilene så store, tenkte jeg at de måtte gå av. Men vi så jo hva som skjedde. Det ble veldig tydelig at partiorganisasjonene ønsket at disse to skulle fortsette, sier Bleidvin.

Bleidvin er særlig skuffet over den lange rekken av avsløringer som har kommet etter Solbergs pressekonferanse i midten av september. Men det var nyheten om at Sindre Finnes i 2020 hadde satset penger på børsnedgang rett før korona-innstramninger, som fikk begeret til å renne over.

Erna Solberg usikker på sin egen politiske fremtid

Bleidvin og hans familie ble – i likhet med alle andre – rammet av tiltakene, som befolkningen tross alt sluttet opp om, forteller han.

– Jeg er jo gift med barn. Og det at vi stengte skoler, stanset fritidsaktiviteter og begrenset hvor mange venner barna kunne være med – jeg så jo hvilken effekt det hadde på ungene, både mine og de andre i lokalsamfunnet. Det var rett og slett mye lidelse som vi fortsatt lever med konsekvensene av. Og at det da satt noen – i statsministerboligen av alle steder – og spilte kasino med dette … det gjør meg forbanna. Samtidig som Erna Solberg brukte enorme summer på å redde norsk økonomi, ville hun ha tjent penger på at det gikk dårlig, sier Bleidvin, og viser til at ekteparet Solberg/Finnes har felles økonomi.

Solberg og Huitfeldts fremste forsvar har vært at de var ukjente med ektefellenes aksjehandel. Det gjør kommuneoverlegen bare enda mer forbannet.

– Jeg kjenner velferdsstaten godt fra innsiden. I Nav forventes det at svært syke folk med begrensede ressurser skal ha stålkontroll på egen økonomi og regelverket. Du kommer ikke unna med å si unnskyld til Nav om du har gjort en feil. Det er ganske nådeløst, dette har jeg sett, raser Bleidvin, og har følgende å si som avslutning:

– Hvis de blir sittende, betyr det at det er andre regler for de mektige enn det er for vanlige folk. Og da ødelegger man noe av det viktigste vi har i Norge – likhet og tilliten mellom folk.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.