Tonje Brenna (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB

Etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ga et styreverv til en bekjent, sier FrP-leder Sylvi Listhaug at saken bør opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Tirsdag ble det kjent at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ga et styreverv i stiftelsen Wergelandssenteret til lagdommer Frode Elgesem, som hun nå har erklært seg inhabil overfor. Document meldte om dette tidligere i dag, se under.

De to ble kjent da han var AUFs bistandsadvokat under 22. juli-rettssaken.

Sylvi Listhaug (FrP) reagerer sterkt på det som har skjedd, og mener slikt kan svekke tilliten til politikerne:

– Dette er en meget alvorlig sak. Det er utrolig at Brenna ikke har sett farene. Det dreier seg ikke bare om venner, men eksen og mannen hun har barn med. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bør gå inn i saken, sier Listhaug til VG.

På spørsmål om hun har tillit til Brenna, sier Listhaug at det først trengs mer fakta på bordet.

Stiftelsen har gitt penger til Utøya AS, hvor tre styremedlemmer er nære venner av Brenna. En av dem er Brennas ekssamboer Martin Henriksen. Brenna har erklært seg inhabil også overfor disse.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at kunnskapsminister og Ap-nestleder Tonje Brenna har gjort alvorlige feil, men at han har tillit til henne.

– Tonje har gjort flere feil knyttet til habilitet. Det er alvorlig, og det har hun beklaget. Jeg er glad for at Tonje er åpen om disse feilene og selv har tatt initiativ til å rydde opp, sier Støre i en kommentar til NTB.

– Jeg har hatt en grundig samtale med Tonje om denne saken. Jeg tror på det hun sier, og jeg har tillit til henne som statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet, sier han videre.

Denne typen saker har en sterk politisk sprengkraft. I 2012 måtte daværende SV-leder og statsråd Audun Lysbakken forlate Stoltenberg regjeringen etter en annen habilitetssak.

Les også, fra tidligere i dag: 

Tonje Brenna (Ap) ga styreverv til god venn

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.