Tonje Brenna og politisk ledelse fikk allerede i 2022 vite at millionene hun tildelte, også kom Utøya AS til gode, ett år før hun erklærte seg inhabil. Men dette fikk ikke Brenna til å forhindre overførsler.

Det gikk ett år fra Brenna ble informert til hun erklærte seg inhabil. Penger som ble utdelt til Wergelandsenteret, ble videresendt til Utøya AS.

Kunnskapsdepartementet bekrefter overfor Dagens Næringsliv at politisk ledelse den 15. mai 2022 mottok et notat hvor det fremgår at Utøya AS er koblet opp til Wergelandsenteret og støtten til skoleprosjektet 22. juli. Det var over ett år før Brenna (Ap) erklærte seg inhabil.

«Det er videre nevnt i én setning at senteret har, i samarbeid med 22. juli-senteret og Utøya AS, ansvar for driften av det nasjonale læringstilbudet om 22. juli, som det gis tilskudd til over kap. 226, post 21, og at de har søkt om en økning på 1,5 mill. kroner for 2023 til dette», skriver departementet i en e-post til DN. (NTB)

Forklaring

Tonje Brenna har hevdet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at hverken hun eller embetsverket var bevisst på at de ga økonomisk støtte til Utøya. Men ifølge DN stemmer ikke dette med virkeligheten. Dette betyr at Brenna har vært bevisst inhabil, noe som gjør saken langt mer alvorlig enn en «glipp».

I styret i Utøya sitter Brennas ekssamboer som hun har barn med, samt to venninner av henne. Brenna har forklart overfor kontrollkomiteen at hun «opplagt» var inhabil overfor disse.

Av de fem millioner kronene som Brenna innvilget til skoleprosjektet i 2023, gikk 2,1 millioner kroner til Utøya AS, ifølge foreløpige tall fra Wergelandsenteret.

Tonje Brenna (Ap) ga styreverv til god venn – innrømmer hun var inhabil

– Mer alvorlig
FrP-nestleder Hans Andreas Limi sier til NRK at de nye opplysningene gjør Brennas sak mer alvorlig.

– Her har åpenbart statsråden fått informasjon om at deler av pengestøtten til Wergelandsenteret skulle gå til Utøya AS, sier Limi.

– Åpenbart burde Stortinget fått tilgang til denne informasjonen, fordi selve budsjettsøknaden fra Wergelandsenteret er spesifisert på Utøya. Den informasjonen fikk altså ikke komiteen, den dukker først opp nå, bare noen minutter før komiteen skal avgi innstilling i saken.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møtes onsdag formiddag for å konkludere i habilitetssakene, deriblant i saken mot Brenna. Limi sier det er for tidlig å si om det vil fremmes mistillitsforslag mot arbeids- og inkluderingsministeren. Brenna var kunnskapsminister da habilitetssaken pågikk.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.