Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har sent ni nye dokumenter til Stortingets kontrollkomité som viser at hennes forgjenger Tonje Brenna gjentatte ganger fikk informasjon om sin egen inhabilitet.

– Den informasjonen som fremkommer nå, bekrefter at Tonje Brenna hele fem ganger i 2022 fikk informasjon om den tette koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya AS. Ikke bare et nært samarbeid, men også økonomisk samarbeid, sier FrP-nestleder Hans Andreas Limi til VG.

Onsdag avslørte Dagens Næringsliv at det gikk ett år fra Brenna ble informert til hun erklærte seg inhabil. Penger som ble utdelt til Wergelandsenteret, ble videresendt til Utøya AS.

I styret til Utøya AS satt Brennas tidligere samboer, som hun har barn med, samt to av Brennas venninner.

Tonje Brenna visste hun var inhabil i ett år før hun ga beskjed

Flere av dokumentene som Brenna kjente til, viser tydelige koblinger mellom Wergelandsenteret og Utøya AS.

«Det Europeiske Wergelandsenteret (kap. 224, post 71) søker om en økning i driftstilskuddet på 1,3 mill. kroner. Senteret har, i samarbeid med 22. juli-senteret og Utøya AS, ansvar for driften av det nasjonale læringstilbudet om 22. juli, som det gis tilskudd til over kap. 226, post 21, og søker om en økning på 1,5 mill. kroner for 2023.»

Noe lignende står nevnt i flere av notatene. Brenna innrømmet i fjor sommer at hun burde ha forstått at dette gjorde henne inhabil.

Avsløringene til DN ble kjent samme dag som kontrollkomiteen kom med sin konklusjon i alle disse habilitetssakene. Høyre og FrP ville gi Brenna «sterk kritikk», men ble nedstemt av de andre partiene.

VG spør Limi om han tror Brenna tilbakeholdt informasjon bevisst.

– Bevisst eller ubevisst. Det fremstår som et forsøk på å tåkelegge at hun allerede våren 2022 fikk info om tett kobling mellom Wergeland og Utøya, sier han.

Brenna har også skrevet brev til kontrollkomiteen hvor hun erkjenner feil.

– Jeg vil i tråd med enigheten i samtalen besvare spørsmål som har oppstått de siste dagene rundt saken knyttet til min habilitet. Jeg har også bedt om at Kunnskapsdepartementet sender brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen vedrørende de organinterne notatene som det har blitt reist spørsmål rundt, skriver hun.

– Jeg har også ved flere anledninger beklaget at jeg har håndtert spørsmål om min habilitet for sent og for dårlig.

– Kontrollkomiteen burde mottatt mer informasjon om de interne prosessene i departementet, og i ettertid ser jeg at dette kunne blitt gjort tidligere. (NTB-Fredrik Moen Gabrielsen)

Ifølge Nessa Nordtun skal Brenna selv ha bedt om at dokumentene ble overlevert til Stortinget.

«Etter oppfordring fra arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna vil jeg gi utdypende informasjon til Stortinget om hvilken informasjon statsråd Brenna fikk knyttet til samarbeidet mellom Wergelandsenteret og Utøya AS i sin tid som kunnskapsminister.»

Denne pikante saken er neppe avsluttet. Nettet snører seg sammen rundt Brenna, som så sent som i november ble kåret til Norges mektigste kvinne av Kapital.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.