Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mistet kontrollen over hvordan Melkøya-saken kom ut i mediene på grunn av heten i valgkampen, er Vedums vurdering.

Vedum ser bemerkelsesverdig opplagt ut, tilsynelatende lite preget av at Sp gikk på en smell i kommunevalget.

– Vi hadde et ønske om at vi skulle ha gjort det bedre. I historisk sammenheng er det et av de bedre valgene vi har gjort, men vi har høyere ambisjoner, sier Vedum til TV 2.

Sp gikk tilbake 6,2 prosentpoeng til 8,2 prosent oppslutning nasjonalt. I Finnmark stupte partiet fra 18,8 ved forrige kommunevalg til 5,3.

Vedum mener saken om elektrifiseringen av Melkøya er årsaken.

– Altså, jeg tror den stormen som kom skygget litt over vedtaket. Vi fikk bare fram én side, og det ble et litt sånn vrengt bilde, i stedet for at helheten og premissene i vedtaket kom fram. Det har nok litt å gjøre med at det kom midt i en valgkamp, mener Sp-lederen.

Sps fylkesledere i Nord-Norge sendte ut et illsint brev til partiledelsen om at de ødela valgkampen i nord, og Sps ordførerkandidat i Lebesby kommune ba Vedum holde seg unna.

– Som partileder og som finansminister må du tåle noen harde ord. Noen ganger er det fortjent, og andre ganger er det litt urettferdig. Noe av det skumleste, egentlig, når du har sånn rolle, det er at folk ikke tør å si ifra, sier Vedum.

Listhaug i åpen krangel med Vedum: – Blanke løgner!

Vedum er ubestridt som partileder i Sp, mens i Ap er det en gryende diskusjon om Støre skal skiftes ut før stortingsvalget i 2025.

Men Sp-lederen forsikrer at han ikke melder seg som statsministerkandidat, slik han gjorde foran stortingsvalget sist.

– Nå er vi i regjering, og jeg tror det er nok bekymringer for Jonas som det er. Jeg tror ikke jeg skal bidra med å lansere meg selv som statsministerkandidat i tillegg. Jeg tror statsministeren har nok å bekymre seg for akkurat nå, ler han.

Vedum sier han ikke har noen planer om å trekke seg verken som partileder eller finansminister før valget i 2025, og åpne for et generasjonsskifte i partiet.

– Planen min er er å være partileder og finansminister i en Ap/Sp-regjering. Jeg har et ønske om det, og så er det selvfølgelig landsmøtet som velger.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.