Høyre går til til topps i ny VG-måling, mens Ap får laveste score som er registrert siden Respons startet med partimålinger i 2006.

19,8 prosent (- 0,1) er det laveste Respons har registrert på Ap noen gang. Byrået startet med partimålinger i 2006. Denne siste målingen er uført for VG.

Ap har ligget under 20 prosent også i flere andre målinger i senere tid, som denne . Ord som «sjokkmåling» er brukt om disse resultatene for det tidligere så dominerende Arbeiderpartiet.

Høyre fortsetter å vokse, og ender her på 30,2 prosent.

Høyre er i tillegg det partiet som går mest frem, med 1,3 prosentpoeng. Også Frp og Venstre går frem, med henholdsvis 0,4 poeng og 0,8 poeng, og får 12,7 og 4,9 prosents oppslutning.

VG -målingen viser at dersom det hadde vært valg i dag, ville Høyre og Frp til sammen fått 80 mandater på Stortinget. Høyre, Frp, KrF og Venstre ville hatt et solid flertall med 91 mandater.

– Det er veldig hyggelig med gode målinger. Dagens måling i VG er over all forventning, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun kan nok en gang juble over en sterk måling, uten at hennes parti har gjort så mye annet enn å «sitte stille i båten».

Senterpartiet faller med  0,6 prosentpoeng, og havner på svake 6 prosent.

Dagens regjeringspartier Ap og Sp fikk 76 mandater i valget i fjor, men får kun 48 i denne målingen. Det er en uvanlig stor tilbakegang etter første år i regjering.

Regjeringens samarbeidsparti SV går også tilbake i denne målingen. Med et fall på 0,6 prosentpoeng ligger de på 8,9 prosent i dag.

Rødt er det partiet som går mest tilbake, med 1 prosentpoeng. De har foreløpig 6,5 prosent oppslutning.

Også Kristelig Folkeparti (KrF) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) går tilbake, med 0,6 og 0,3 prosentpoeng. De to partiene, som ikke kom over sperregrensen ved fjorårets valg, ligger nå på henholdsvis 3,3 prosent og 3,5 prosent.

MDGs forsøk på å profilere seg og skape ny blest om partiet har så langt ikke båret frukter.

Det er gjennomgående små endringer i denne målingen fra forrige måling fra samme byrå.

Et representativt utvalg 1.000 personer er spurt i målingen, der feilmarginen ligger mellom 2 og 3 prosentpoeng. Målingen er utført av Respons Analyse.

Les også: 

Velgerne bytter plageånder

 

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.