Leder av Unge Høyre, Sandra Bruflot, på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen den 11. september 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

I en tale til Høyres landsmøte på Gardermoen fredag oppfordret Unge Høyres leder Sandra Bruflot forsamlingen til ikke å spre saker fra document.no selv om folk skulle være enige i sakene.

Bakgrunnen for Bruflots formaning til landsmøtet er en kommentar av Kent Andersen til et debattinnlegg som Aker Unge Høyres styremedlem Arina Amir hadde skrevet i Vårt Land.

Dagbladet siterer Bruflot, som talte før statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

«Før jeg ber deg om å komme opp Erna så vil jeg nevne en ting til. Denne uka har et medlem hos oss vært i debatt mot lederen av SIAN, hun har mottatt dødstrusler og hets på grunn av meningene hennes og fordi hun er muslim. Arina i Aker Unge Høyre har fått sin egen dritt-artikkel laget mot seg på Document.no fordi hun har sagt det hun mener.

Og da har jeg to ting som jeg vil be landsmøtet om. Det ene er å ikke spre saker fra document.no, selv om dere er enige i den ene saken de skriver om. Fordi dere er med på å legitimere en side som sprer hat om folk som tør å ytre seg, og som sprer hat mot minoriteter. Det andre er at jeg synes vi skal gi Arina en ekstra applaus for å vise henne at for hver stygge melding eller hver trussel er vi mange, mange flere som støtter henne og som har ryggen hennes.»

Det Bruflot kaller en «dritt-artikkel», er altså en kommentar til et debattinnlegg der Amir hevdet at organisasjonen Sians manglende kunnskaper om islam er «en trussel mot det norske samfunnet».

Andersens svar lød essensielt at det snarere er islam selv som er en plage for omgivelsene, og at de som er kritiske til islam, vet mer enn de ville ha foretrukket å vite om islam. I en normal verden ville dette ha vært normal idédebatt.

Dessverre er normaliteten i dag et fjernt minne. I den grad noen måtte ha truet Amir på livet fordi hun deltar i det offentlige ordskiftet, er det fryktelig galt av dem. Ingen bør true andre, og slett ikke på ideologisk grunnlag. Men det må stå for deres egen regning, og hvis de har gjort noe kriminelt, får det bli en sak for rettsvesenet.

I Bruflots mentale univers er det Document som sprer hat ved å ta 15 år gamle Amir på alvor som debattant fordi noen andre er ufine mot henne. Unge Høyre-lederen lar oss forstå at den store, sterke, stygge og sinte hvite mannen har vært slem mot den sårbare og purunge minoritetsjenta. Hva kan være mer avskyelig enn dét, liksom?

Utspillet føyer seg inn i den uappetittlige identitetspolitiske suppen der lettkrenkede personer forlanger safe spaces rundt seg, og selv kan bruke virkemidlene de ønsker mot sine motstandere. En 15 år gammel minoritetsjente kan således forlange å få både i pose og sekk: Hun skal kunne uttale seg frimodig i den offentlige debatten, men det er strengt forbudt å ta henne på alvor og svare henne. Hun bør helst hylles ukritisk, som Greta Thunberg.

Dette prinsippet er stikk i strid med den utmerkede sedvanen i vestlig sivilisasjon der ideer brytes fritt, og måtte den beste vinne. Rettsvesenet fungerer i hovedsak fremdeles på den måten, og med noen unntak gjelder det også vitenskapen. Men i politikken mener altså Bruflot at det er følelsene som skal gjelde.

Sorry, altså, men dette kan vi ikke ta på alvor. Hvis personer med verv i ungdomspartier må beskyttes mot tilsvar på sine uttalelser, med andre ord beskyttes mot seg selv, er det på høy tid å nedlegge ungdomspartiene. Barn hører ikke hjemme i politikken.

Det er naturlig at Unge Høyre-lederen reagerer på uakseptable trusler mot et av sine medlemmer, men moralen i partiet virker nokså selektiv. Det er ikke så nøye hvis ufine politiske virkemidler rammer noen andre som de ikke liker. Skal tro om det er noen på Høyres landsmøte som har tatt avstand fra den politiske volden mot Sian?

Det mest interessante med Bruflots uttalelser er imidlertid det at hun tillater seg å formane landsmøtedelegatene om hva slags informasjon de bør dele. Dette lyder litt for autoritært til å komme fra et angivelig konservativt parti som verdsetter friheten og uavhengigheten.

Sannheten er dessverre at Høyre ikke lenger er et konservativt parti med konservative verdier eller saker. Ideologisk driver partiet for vær og vind, der det bare prøver å posisjonere seg hvor tidsånden befinner seg. Riktignok har partiet fremdeles både velgere, medlemmer og noen få personer med verv som er konservative, men Høyre-ledelsen har kastet seg på både islamofilien og klimakjøret, og er knapt til å skille fra et radikalt venstreparti.

Den autoritære dreiningen er imidlertid litt ny. Og siden den handler mer om politisk stil enn om politisk innhold, er den også viktigere. Når det dikteres fra talerstolen hva de enkelte skal lese og dele, har vi å gjøre med kadre – slike som kommunistpartier holder seg med.

For oss som får æren av Bruflots oppmerksomhet, er det hele svært oppmuntrende. For når Unge Høyre-lederen ser seg nødt til å gi en slik formaning, tyder det på at behovet for større orden i egne rekker er litt mer påtrengende enn hun skulle ønske. Alle de nye leserne Bruflot sørger for, er uansett hjertelig velkomne. I en verden hvor politikken er blitt den nye sexen, gleder vi oss over alle Høyre-folk som heretter vil lese Document under dyna, slik Agnar Mykles lesere skal ha gjort på 1950-tallet.

Det er vanskelig å berolige Bruflot, all den tid sansen for Document går langt inn i både partiets rekker og den personlige sfæren til folk i partiledelsen. Hun tar tilsynelatende så klart stilling for å avverge en maktkamp i Høyre av den samme typen som nå er gryende i Fremskrittspartiet.

Vi er normalt forsiktige med oppfordringer her på Document, men kanskje vi kunne driste oss til å oppfordre fremtidige landsmøter i Høyre til å skaffe partiet en ledelse med litt flere konservative trekk.

For slik som Høyre og dets ledelse fremstår i dag, er det snarere det største regjeringspartiet som sprer hat – mot norske verdier og helt vanlige nordmenn, eller «sammensurium», som er statsministerens foretrukne uttrykk.

Erna Solberg er flere hakk smartere politisk enn Sandra Bruflot, og under en pressekonferanse fremstod statsministeren en smule rundere enn Unge Høyre-lederen: Hun viste empati med Amir, men var mer dempet i sin omtale av Document:

– Jeg boikotter ingen medier, men jeg distribuerer ikke Document-saker og er bevisst på hva jeg gjør, sier Solberg, som ber alle om å tenke på hvordan man skriver om unge mennesker som er engasjerte.

Solberg fornemmer at det ikke er så smart å fordømme Document, for hun vet jo godt at det sitter mange potensielle velgere blant leserne, selv om Document ikke går av veien for å kritisere henne. For i det havet av uspiselige kandidater til regjeringsvervene er jo ikke konkurrentene særlig mye mer fristende enn Erna. De har normalt vært hennes beste kort.

Når statsministeren sier at hun selv ikke «distribuerer» Document-saker, er det for å gå foran med det som skal oppfattes som et godt eksempel. Beskjeden til resten av partiet er klar: Dere kan tilgis om dere har hatt sans for Document, men benytt nå sjansen til å komme dere over i den rette folden. Kanskje blir det også verv å få hos henne som utnevnte Knut Arild Hareide til statsråd etter at denne kjempet for at KrF skulle gå til venstre.

I en bedre verden ville Solberg ha høstet kamp. Det er under hennes ledelse at Høyre er omgjort til det ugjenkjennelige, og hun er den første statsministeren som har medvirket smilende til et kjønnsdelt islamistarrangement.

Om man skulle vurdere hvem det er som hater muslimer i norsk offentlighet, ville altså Solberg peke seg klart ut. For det er ikke muslimhat å kritisere islam eller oppfordre muslimer til å forlate islam, det er snarere en barmhjertighetshandling og en invitasjon til å bli en fullverdig del av et samfunn som ikke er kompatibelt med islam. Når Erna ikke legger to pinner i kors for at muslimer skal kunne frigjøre seg fra islams tvangstrøye, er det hatefullt godt som noe.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.