Trine Skei Grande sier situasjonen prinsipielt ikke har forandret seg. Det er nok å ta en titt på bildet for å se at det ikke stemmer: 320 migranter har gått i land i Augusta, Sicilia, fra et Leger uten grenser-skip 25. august 2015. Noe tilsvarende i dag er en politisk umulighet. Det ville ikke vært mulig å fordele 325 mennesker. Det er realiteten. Foto: Antonio Parrinello/Reuters/Scanpix

Leger uten grenser varsler at de vil sende et skip til Middelhavet for å hente opp migranter og transportere dem til Europa. Justisminister Jøran Kallmyr sier de ikke må påregne å kunne ta dem til Norge.

Italia forsøker å sette hardt mot hardt og nekte NGO-skipene anløp. Likevel forsøker skipene å presse seg inn. Andre EU-land står klare til å fordele migrantene seg imellom.

Det er en dyp kløft i EU mellom Italia på den ene siden og Frankrike, Tyskland, Nederland og Spania på den andre. Kløften er bare blitt dypere i takt med at særlig tyskerne har viftet med den moralske pekefingeren.

Det er denne kampen Leger uten grenser hiver seg inn i.

I en e-post til NRK bekrefter Leger Uten Grenser at de, i samarbeid med SOS Mediterranee, planlegger å gjenoppta livreddende søk- og redningsoperasjoner i Middelhavet.

– Per dags dato har vi ikke et skip på sjøen. Så lenge mennesker drukner på havet og er fanget i Libya er Leger Uten Grenser fast bestemt på å kunne tilby medisinsk og humanitær hjelp, skriver kommunikasjonssjef Silje Grytten i e-posten.

Justisminister Kallmyr er klar på at en slik ekspedisjon ikke skjer med regjeringens velsignelse og at Leger uten grenser ikke kan påregne norsk hjelp. NGO-skipene ansporer flere til å legge ut på en farefull ferd, sier han og oppfordrer NGO’ene til å hjelpe folk der de er.

Men kulturminister Trine Skei Grande har stor sans for de som drar rundt i Middelhavet og samler opp migranter.

Hun går langt i å antyde at Norge har plikt til å ta imot de som måtte reddes.

– Når det gjelder Middelhavet sendte jo solbergregjeringen to statlige skip for å være med i bergingen av flyktninger på havet i 2015. Jeg ser ikke at dette har endret seg prinsipielt siden den gang, sier hun.

Det som har endret seg er at Europas kapasitet er sprengt og at problemene vokser.

Skei Grande flagger sitt standpunkt og perspektiv når hun omtaler regjeringen i Italia som «høyreekstrem».

– At vi nå har en ekstrem høyreregjering i Italia får så være. De må også følge internasjonal havrett, og så skal vi hjelpe flyktninger der vi kan.

Trine Skei Grande sier dette vel vitende om at hun ikke har dekning for det, hverken i Norge eller Italia. Det står ingen land klar til å ta imot. EU har forsøkt byrdefordeling, men den fungerer bare når det er snakk om å fordele de 40-50 som hentes opp. Et system for fordeling finnes ikke og Norge risikerer å råke ut i alvorlige problemer i forhold til andre EU-land.

Erna Solberg er opptatt av å stå på god fot med EU. Der er det ikke god latin å dytte migranter på andre. Heller ikke Tyskland ville sette pris på det, uansett hvor humane de forsøker å fremstå.

 

 

 

Vil sende norskeid skip for å redde migranter i Middelhavet

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.