Skipet «Ocean Viking». Foto: Daniel Leite Lacerda / Wikimedia Commons.

De frivillige organisasjonene (NGO-ene) Leger Uten Grenser og SOS Mediterranée vender tilbake til det sentrale Middelhavet for igjen å bistå migranter som har lagt ut fra Libya.

Fra slutten av måneden vil de to NGO-ene gjenoppta sin virksomhet ved hjelp av det norskregistrerte skipet «Ocean Viking», opplyser Leger Uten Grenser i en pressemelding søndag morgen.

Organisasjonen kunngjør at den anser dette arbeidet som en plikt:

We view the return to search and rescue as a duty, fuelled by the humanitarian need to prevent people from drowning while they seek safety from Libya.

Samtidig kritiserer den de europeiske regjeringenes «kriminelle passivitet» og «vedvarende kampanje» for å stanse all «humanitær virksomhet» på havet, som etter organisasjonens oppfatning har forårsaket dødsfall på havet og lidelse i Libya.

“Politicians would have you believe that the deaths of hundreds of people at sea, and the suffering of thousands of refugees and migrants trapped in Libya, are the acceptable price of attempts to control migration,” said Sam Turner, MSF Head of Mission for Search and Rescue and Libya. “The cold reality is that while they herald the end of the so-called European migration crisis, they are knowingly turning a blind eye to the humanitarian crisis these policies perpetuate in Libya and at sea.”

Offshore-supplyskipet «Ocean Viking» er 69 meter langt og 15,5 meter bredt, og var opprinnelig påtenkt blant annet til redningsformål hvor det er nødvendig å berge opp mot 200 personer fra oljeplattformer i nødsfall.

Før Leger Uten Grenser kunngjorde de to NGO-enes retur til Middelhavet med et norsk skip, ble nyheten forespeilet på Facebook og Twitter av Italias innenriksminister Matteo Salvini allerede lørdag morgen.

«Nå drar de til og med fra Nordsjøen for å hjelpe menneskesmuglerne i Middelhavet, det er ren galskap», skriver Salvini, som igjen minner om at havnene er stengt og at migrantene ikke får gå i land i Italia.

Innenriksministeren illustrerer posten med en viss brodd mot Norge, hvor «Ocean Viking» altså er registrert:

Den ledsagende teksten er et ordspill som tar utgangspunkt i det italienske ordtaket uomo avvisato mezzo salvato, hvilket betyr at en mann som er advart, er halvveis reddet. Det Salvini gjør, er å fortelle NGO-ene at han er på vakt for å redde Italia, og at NGO-ene derfor ikke må klage hvis de ikke lykkes i sitt foretagende.

Med tanke på at den italienske innenriksministeren tidligere har kritisert andre EU-land for ikke å ta ansvar for migrantene på skip som er registrert i deres respektive land, er det lett å tenke seg diplomatiske forviklinger mellom Italia og Norge også.

Det er ikke første gang et norskregistrert skip deltar i migranttransporten over Middelhavet. I tiden 2015–2017, altså før det siste regjeringsskiftet i Italia, deltok «Siem Pilot» og «Olympic Commander» i den samme trafikken.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.